BESÖKSMÅL. Vad biter bättre mot vintermånadernas kyla än ett värmande bastubad? Nyligen kom forskning som visar att den som bastar får både hälsofördelar och upplever större lycka. Ofta förknippas svensk bastukultur med de norra delarna av vårt avlånga land, men givetvis finns det möjligheter även i Göinge. Vi besökte Breanäs Hotell och Sliperiet Gylsboda – två destinationer som erbjuder varm bastu och svalkande bad.
Finns det något som slår känslan i kroppen av att kliva upp efter ett bad i en kall sjö och gå rakt i in i en ångande bastu? Det kanske skulle vara det motsatta – att kliva ut ur den heta bastun och få svalka sig i friskt, klart vatten.
Bastu har använts för hälsa och rening i många kulturer under långa tider – självklart finns det även upplevelser för den hugade bastubadaren i Göinge.
Breanäs Hotell ligger precis vid stranden av sjön Immeln. Det är snart dags att ta upp ekan för vintern, men det avskräcker inte de lokalbor som vi har bjudit in för ett provdopp i det nu 13-gradiga vattnet. Självklart efter en skön uppvärmning i hotellets relaxavdelning med bastu och ombonad miljö.
– Vi bor här i Breanäs och har en vedeldad bastu precis vid sjön. Det stod redan ett hus med bygglov där, och vi älskar att basta så det passade perfekt att bygga, säger Jan ”Isak” Isaksson som promenerar längs stigen från bastun mot sjön tillsammans med hustrun Ingrid Isaksson.
– Vi bastar även på sommaren, men visst är det härligast under den kalla årstiden när vattnet verkligen kyler av efter värmen i bastun.
Bli lycklig – bada bastu
Nyligen presenterades resultatet av en forskningsstudie från Luleå Tekniska Universitet som drar slutsatsen att människor som badar bastu regelbundet är lyckligare än andra. Urvalsgruppen bestod av 1180 personer där bastubadarna stack ut på ett positivt sätt när det gällde dels hälsoresultat, men även när det gäller upplevd lycka i livet.
– Jag kände faktiskt inte till studien, men helt spontant så måste man väl säga att det låter troligt. Jag har mycket svårt att tänka mig någon som ser arg och sur ut när han eller hon kliver ut ur en bastu, skrattar Isak, och lägger till en anekdot från sitt tidigare arbetsliv på Ikea.
– Vi var och reste i Finland, där hade man en tradition att fånga en fisk inför bastubadet, som man satte upp på en pinne och grillade över det vedeldade aggregatet. Det passade mig bra, för jag älskar att sitta länge i bastun!
Följer man småvägarna norrut från Breanäs så hamnar man snart i hjärtat av Göinges stenrike, där den svarta graniten diabas har brutits i över hundra år. För några år sedan upprättades en cykelled mellan hotellet och det gamla stensliperiet i Gylsboda som numera är ett konst- och kulturcenter. Men innan vi lämnar Breanäs får vi ytterligare ett bastutips från Bobbo Robertsson, som också har vuxit upp i trakten.
– Jag säsongsarbetar i Åre som lärare inom handikappskidåkning – därutöver tar jag uppdrag som höghöjdsklättrare på oljeplattformar i Norge. När jag är hemma älskar jag att komma hit till stränderna dit jag tog moppen för att bada i min barndom. Även i simhallen inne i Lönsboda har man ett stort fokus på bastu, och det är många som åker dit enbart för att basta!
Solbelysta trädtoppar
Bilturen mellan Breanäs och Gylsboda tar knappt 20 minuter – och väljer man de större vägarna så passerar man genom nämnda Lönsboda.
När vi anländer till det gamla dagbrottet som i dag är fyllt med vatten är Martin och Aske – båda från danmark men bosatta i byn – redan härligt uppvärmda.
– Jag var med och ritade de första skisserna till bastun, och vi hade flera olika idéer om var den skulle placeras i stenbrottet säger Martin, och tittar ut genom det stora panoramaförnstret mot vattnet och skogen.
– Här är perfekt. Med vyn mot öster så lyser solen upp träden på andra sidan när den går ner – det är en fantastisk utsikt!
Efter skisstadiet har en arkitekt tagit sig an utformningen, och resultatet är riktigt läckert. En flytbrygga finns för bad precis nedanför bastun. Stenbrottet som är format av människan blir snabbt bråddjupt under vattenytan, och bastuns fundament liksom klamrar sig fast med bultar i berget. En balk från ramen som hytten vilar på gör det sista trappsteget med sina färgglada räcken stadigt – helheten både sjunker in och sticker ut i den omgivande naturen.
Minnen av stenbrytning
Pia Lindberg, ordförande för föreningen bakom konstcentret Sliperiet Gylsboda, är extra glad för reaktionerna hos de som minns när stenbrottet var aktivt och själva jobbade där på 1950-talet.
– Vi har börjat kalla den för kranhusbastun, sedan flera gamla stenarbetare har påpekat likheten med det kranhus där maskinisten satt och tittade ner i hålet, som på den tiden inte var vattenfyllt.
– Även i kranhusen fanns en vedeldad kamin, och stenarbetarna har berättat om hur de fortfarande kan minnas doften av sur ved och konsistensfett som fyllde kuren. Lyckligtvis är det inte en doft som dröjer sig kvar i vår nya bastu, skrattar Pia.
Harmoni och äventyr
Sett från utsidan lyser det stora panoramafönstret upp i den blånande skymningen när mörkret lägger sig. Martin tar de femton stegen nerför ståltrappan medans Aske kastar sig ut från plattformen vid bastun som fungerar som ett hopptorn ner i det 30 meter djupa vattnet.
Och när solen slutat förgylla trädtopparna på andra sidan brottet och vattenytan ligger helt stilla behövs det inte mycket forskning för att övertyga oss om att bastuupplevelser kan göra oss lyckligare. I alla fall för stunden!
Text&Foto: Erik@espressomedia.se
BREANÄS HOTELL – lugnet och naturen runt knuten
BESÖKSMÅL. Breanäs Hotell ligger naturskönt i Östra Göinge precis vid sjön Immeln. Här är det lugnet i naturen som lockar, med plats för både konferenser och privata gäster. Med sjö och skog inpå knuten är det en perfekt utgångspunkt för både avkoppling och aktiviteter i resten av Göinge.
Varm atmosfär möter besökaren på Breanäs Hotell, där varje detalj är noggrant utvald för att skapa en inbjudande miljö. I hjärtat av den unika platsen mitt i naturen, som blickar ut över den spegelblanka sjön Immeln,
finns nu en ny kraft att räkna med – Anna Bertram, hotellets nya chef.
Anna kommer direkt från en roll i Östra Göinge kommun, där hon har arbetat med -destinationsutveckling och hållbar tillväxt. Nu ser hon, tillsammans med ägarna Ina och Lasse Pedersen och alla medarbetare, fram emot att fortsätta att driva Breanäs Hotell vidare mot målet att bli en än mer framstående destination.
– Här ute skapar naturen ett lugn som ger våra privatgäster både upplevelser och vila. Samma lugn ger även våra konferensgäster mer fokus på jobb och aktiviteter. Det som lockade mig till Breanäs Hotell är det genuina engagemanget för både gästerna, medarbetarna och miljön, säger Anna Bertram.
– Det är ett hotell där man lätt känner sig hemma och nära naturen, och jag gillar verkligen den känslan. Jag ser fram emot att få fortsätta utveckla den.
Hotellets restaurang, Vilt & Vegetariskt, är känd för sitt koncept med fokus på viltkött, vildfångad fisk och vegetariska rätter.
– Under sommaren byggde vi ut restaurangen med ett orangeri som har utsikt mot sjön. det har blivit en perfekt plats för avkoppling för våra gäster under hösten, säger Anna.
SLIPERIET GYLSBODA – konst, kultur, natur
BESÖKSMÅL. Ända sedan 70-talet har Gylsboda varit en samlingsplats för konstnärer – både de som skapar i diabas och andra material. Sedan några år tillbaka har det gamla stensliperiet mitt i byn förvandlats till ett kreativt center för både konstnärer och besökare.
– Sliperiet stod som en gammal rest från en svunnen tid, helt igenväxt av naturen som tagit tillbaka platsen. Genom mycket stöd och stort engagemang från lokalbefolkningen har vi kunnat renovera upp den som utställningslokal och verkstad. 2020 blev vi utsedda till årets hembygdsförening i hela Sverige, berättar Pia Lindberg, ordförande för föreningen som ligger bakom konstcentret.
Redan 1974 lockades många konstnärer till diabasen genom Ubbabodasymposiet som pågick i 100 dagar och var ett kreativt forum som drog medverkande från hela världen.
– Börjar man arbeta med diabas så är risken att man inte kan sluta, säger Pia, som själv sedan många år tillverkar smycken i den svarta stenen.
– Man kan säga att vi är ett arv efter det som startade under Ubbabodasymposiet. Många japanska konstnärer som var med då är fortfarande representerade både här och vid Svarta Bergen, som ligger i närheten.
Bastun invigdes i oktober, och kan bokas på föreningens hemsida, samtidigt som man löser bastumedlemskap för en mindre peng.
– Runt stenbrottet finns även en skulpturvandring, och man är hjärtligt välkommen in i Sliperiet för att se den pågående konstutställningen, säger Pia Lindberg.