Espresso – Din lokala tidning
röda korset i hässleholm

Behovet av hjälp är fortsatt stort i Ukranina

HJÄLPVERKSAMHET. Även katastrofer i vår omvärd kan lätt bli vardag när tiden går. Röda Korset i Hässleholm jobbar vidare med att samla in och skänka pengar till de som drabbats av kriget i Ukraina, både på plats och hemmavid.

– Vi vill gärna påminna om att behovet fortfarande är stort, säger Ulf Råvik, ordförande i Röda korset Hässleholm.

– På vårt årsmöte den 23 februari konstaterade vi at vi hade ett överskott i kassan som vi då beslutade att sända till katastrofhjälpen vid centralorganisationen. Dagen efter vaknade vi upp till ett krig i Europa, och bestämde att pengarna skulle gå direkt dit, säger Ulf Råvik.

STORT ENGAGEMANG LOKALT

Sedan dess har kretsen på olika sätt jobbat med att samla in pengar till stöd.

– Vi har skramlat med bössorna vid Kulturhuset, både utanför fullmäktigesammanträden och jazzklubbens arrangemang. I samarbete med konstföreningen organiserades ett konstlotteri där intäkterna gick till Ukraina. Även Tyringe Hockey hade ett lotteri där intäkterna skänktes, och flera företagare och föreningar har varit med och stöttat. Dagskassor från vår butik Kupan har gått till Ukraina och framöver har vi bestämt att en veckokassa varje månad ska skickas dit.

PRESENTKORT TILL FLYKTINGAR

Butiken Kupan är även en plattform för att hälpa de flyktingar som kommit från Ukraina till Hässleholm.

– Det bor ett hundratal på Kurhotellet i Tyringe och ett hundratal på Wittsjöskog. Vi har delat ut presentkort till ett värde av sammanlagt 20 000 kronor för att de ska kunna komma och handla sådant de behöver hos oss. När vinterkollektionen kommer ut i butiken, kommer vi att dela ut ytterligare presentkort om 300 kronor per person, för att hjälpa dem.

PRYLAR BLIR PENGAR

Inflödet av kläder och prylar som kan omsättas i pengar är ständigt stort, menar Ulf.

– Där är folk väldigt generösa – det är aldrig tomt vid sorteringsbordet, men så ska det ju vara. Vissa vill att sakerna de lämnar in till oss ska skickas till Ukraina, men vi omsätter dem i pengar som vi sedan använder för att hjälpa.

Ideella krafter är det som håller butiken och övrig hjälpverksamhet i Röda Korset-kretsen igång.

– Kretsen innefattar förutom Hässleholm även Sösdala, Hästveda och Farstorp. Kreativiteten är stor och alla har gjort ett fantastiskt bra jobb med att samla in pengar.

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x