Hej Bengt! Vem är göing enligt dig?
– En göing för mig är en person som är trygg, nöjd och kan se glädjen i det lilla.
Kallar du dig själv för göing?
– Jag är ju uppvuxen i Göinge och även om mitt verksamma liv till stor del varit utanför Göinge så har alltid den fasta punkten varit Tydinge. Först Lejonbacken och nu Sjögård.
Varför känner du så, tror du?
– Som sagt så har jag varit mycket på resande fot de senaste drygt 40 åren, varav 25 av dem bosatt i Österrike, Kroatien, Ungern, Polen, Schweiz och Danmark. Många av åren bodde jag i de vackra och härliga alperna. Trots detta så har alltid den sköna känslan infunnit sig när bilen svängt in på den lilla krokiga vägen borta i Tryggaröd in mot Tydinge.
– Jovisst saknar jag bergen, fondue, rösti och raclette . Sitter man mitt i Schweiz och vädret är dåligt, då tar man bilen genom Gotthardtunneln till Italien, som oftast har ett varmare väder eller om man sugen på att vandra i vinodlingar så tar man bilen upp till Alsace. Allt finns inom en till två timmars bilfärd. Trots detta, så finns det ett lugn och en tysthet här uppe i vår fina Göingebygd. Att kunna gå i skogen eller vara ute på sjön utan en massa andra människor runtomkring är fantastiskt.
“ En kväll på flotten i Tydingesjön kan göra den bästa riktigt ”avundsjuk”
Kan du ge exempel på några dialektala ord och uttryck?
– “Som en åoreven flött“ vilket betyder att något eller någon som inte passar in i situationen.
Som Göingebo och företagare är du viktig för Skånes gröna hjärta. Kan du ge något exempel på när du känner att du bidrar till platsen?
– Det är väldigt viktigt att vi vårdar vad vi har och gör det inbjudande och vackert med en uthållighet och kvalitet. Vad är finare att se än välskötta skogar, ängar, hus och gårdar?
– Vi har vackra sjöar som de olika fiskevårdsområdena jobbar med för att hålla vass och sprängört borta ifrån. Vi ser till att det finns en bra miljö för fiskarna att yngla av sig i, så att även kommande generationer har en chans att få napp när de slänger i kroken.
– Mitt verksamma liv har ju tagit mig runt om i världen och gett mig chans att uppleva andra kulturer och sätt att leva. Det har därför varit naturligt att bjuda hem kollegor och affärsvänner till Tydinge och visa upp det vi har i Göingebygden, som i många länder ses som unikt, exotiskt och svårtillgängligt. En kväll på flotten i Tydingesjön kan göra den bästa riktigt ”avundsjuk”.
Kan du berätta någon historia om eller sägen från Östra Göinge?
– Vi har ett arv från Snapphanetiden under 1600-talet, där vi slogs för den danska kungen. Massor av platser och sägner finns om detta, bland annat omnämns ju Stora eken nere i Wanåsparken.
Var bor du och varför bor du där? Vad är unikt med just din plats?
– Mycket är ju tillfälligheter… Jag har ”gift in mig” i Tydinge där vi uppe på Lejonbacken byggde vårt första hem. Det är en fantastisk plats med utsikt över stora delar av Göinge. Sedan kom en möjlighet att förvärva Sjögård, villan som en gång hängt ihop med vår gård.
Nu bor vi nere vid sjön och jag måste erkänna att jag, trots den badkruka jag är, nu tar ett morgondopp och ett kvällsdopp under perioden juni-september. Det är friskt och skönt!
Till vem vill du lämna över stafettpinnen?
– Jag lämnar över stafettpinnen till Jan Isaksson i Breanäs. Han är en gammal vän och även arbetskollega under många år.