Espresso – Din lokala tidning
benjamin

Benjamin – från gangster till gud

PERSONLIGT. Allt har en början och för den då 11 åriga Benjamin Thorsén är den resan ett resultat av hans liv idag
– 40 år senare. Ett liv från gangster till framgång och sen katastrof. Men vi tar det från början.

Barndomen i Danmark, i en dysfunktionell familj ledde till ett ”värstingliv” med allt vad det innebär. Myndigheterna tog med honom på motsvarande värstingresor, som var mycket omtalade i Sverige. Benjamin fick segla tillsammans med andra likasinnade ner i Europa. Vid ett stopp i Marseille såg han bodybuilders på stränderna och bestämde sig för att börja träna.

– Jag ville se ut som dem, minns Benjamin. Jag hittade ett par cementblock och började redan där träna.

Ett beslut han tog med hem och fortsatte med under många år. Redan från början med hjälp av steroider.

BODDE HOS BANDIDOS

Med åren blev han större och livet som värsting accelererade till gangster. Under en period bodde han hos Bandidos och fick lära yrket från grunden. Under den här perioden var Benjamin kriminell på heltid, samtidigt som han fortsatte träna och konsumerade allt mer steroider. Ett liv som ständigt var i behov att finansieras. Precis som hans drogmissbruk.

BILHANDEL I ÖRKELLJUNGA

En bit in på 2000 talet började han handla med bilar. Skatten på bilar i Danmark var för hög så han kom till Sverige. I Örkelljunga började han bygga upp sitt bilimperium.

– Affärsidén var att köpa in äldre bilar billigt, fixa till dem för export till främst de baltiska länderna. Som mest hade jag 1000 bilar på lager, berättar Benjamin.

Livet blev som han hade drömt om på stranden i Marseille. Han var stor och stark, rik och ägde flera fastigheter. Men så kom kraschen.

STROKE OCH KONKURS

När man tränar med hjälp av steroider så växer kroppen. Det gör även hjärtat. Men hjärtat blir inte stort och starkt. Det blir stort och sladdrigt och klarar inte av att ta hand om blodet. För Benjamin innebar det att blodet levrade sig och följde med upp i hjärnan.

– 2017 fick jag två strokes och en förlamning på vänster sida, berättar Benjamin.

En lång tid på sjukhus ledde till konkurs och att han miste allt han byggt upp. En skuldsanering har sen pågått ända fram till idag.

PLUNDRADE HEMMET

Hans fästmö plundrade hemmet. Hennes bröder misshandlade honom när han vägrade ge henne allt. Han råkade dessutom ut för en ny olycka som skadade hans bäcken och idag är han rullstolsbunden. De sista åren bodde Benjamin i en liten oisolerad ”sommarstuga” i Killeberg. Idag har han fått hjälp av Osby kommun och bor i en lägenhet i Visseltofta.

MÅNGA TAVLOR BLIR DET

Idag är Benjamin 51 år, kristen och tillhör Citykyrkan i Älmhult. Trots många års depression så lever hoppet i honom att få ordning på sitt liv. Att kunna gå igen och kanske också hitta en kvinna att leva med. Hans känslor lever han ut i sin konst. Båda hans föräldrar var konstnärer så förmågan att utrycka sig lever även i Benjamin. Många tavlor blir det, för precis som under hela hans liv, så ska det vara ”mycket”. Något som fått honom att nå toppen men också botten.

VILL STÄLLA UT SINA TAVLOR

Nyligen hade Benjamin en utställning på Församlingshemmet i Osby. Stora och små tavlor, alla i impressionistisk stil där betraktaren själv får tyda och skapa sitt innehåll. Intresset för hans tavlor har varit stort. Nu söker Benjamin efter fler platser där han kan få ställa ut sin konst. Intresserade kan nå Benjamin via hans Facebook-konto: Art by BThorsen.

TEXT&FOTO: JOHNNY@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x