Espresso – Din lokala tidning
dsc5415

Bergastigen – från Snapphaneskog till diabas

NÄRA NATUR. Promenaden från Hjärtasjön till Svartabergen bjuder på två ytterligheter. Mossgrön barrskog byts mot svart sten i en kulturbygd med spår av både tjärbrännare, naturläkare och stenbrytning.

Februari är inte den mest insmickrande månaden, men barrskogens gröna och diabasens svarta färg är bestående året om. Om årstiden bjuder på vinter och is brukar det vara gott om folk vid Hjärtasjön, som har fritt fiske. Nu är det tomt när vi stannar vid parkeringen som ligger strax intill sommarens badplats, ett par kilometer från Lönsboda.

– Många kommer för karpen som är en stor hejare och kan väga upp till 16-17 kilo, säger Kenth Olsson som på 90-talet var med och anlade Bergastigen, som förbinder Hjärtasjön med arbetslivsmuseet i Svarta Bergen.

Läkarstation

Vattnet är högt kring sjön, men spångar håller vandraren torrskodd där skogsbäckarna rinner ut. En slinga finns runt hela sjön som är tre kilometer och passar fint för unga upptäckare med spring i benen. Vid sjön passerar vi Hjärtasjötorpet, som går att hyra för övernattning. Här finns vindskydd och taköverbyggda stengrunder i backarna att rasta i, och vid backstugan med sitt runda fönster väntar man sig nästan att en av Bilbos fränder från Tolkiens persongalleri ska kika ut.

dsc5608
Backstugan vid Hjärtasjön – eller Baggershus i J.R.R Tolkiens Fylke?
dsc5371
Vindlande stigar i snapphaneskogen
dsc5640
Hjärtasjötorpet sett från andra sidan sjön.

– I Hjärtasjötorpet bodde Hjärtasjö-Pehr vid sekelskiftet, som man kan säga var en slags medicinman. Folk kom hit innan det fanns ett medicinalverk för att få hjälp av örter och läkande växter, berättar Kenth Olsson.

Tjärbränning

Efter Hjärtasjötorpet pekar vägvisarna mot Bergastigen in i det gröna. Kåda och mossa tar över sjöns dofter. Under snapphanarnas tid på 1600-talet tjänade skogen som en inkomstkälla genom tjärbränning och kolframställning.

Kenth Olsson blev 2010 en av dem som tilldelades Osby Kommuns kulturpris för att ha hållit traditionen och kunskapen levande.

– Vi har gjort åtta tjärbränningar genom åren och byggt flera kolmilor. Gamla tallstubbar är fulla med terpentin och kåda som man omvandlar till tjära, berättar han.

Vulkanisk svart granit

Röda markeringar märker ut stigen, som bitvis blir lite svår att följa där man nyligen har gjort skogen till ett kalhygge. Därefter följer grusväg, och snart förändras landskapet radikalt. Stenbrytningen vid Hägghult är fortfarande aktiv och där skogen slutar på ena sidan vägen byts snapphaneskogen mot ett kargt fragmenterat landskap. Diabas bildas av magma som trängt upp i bergssprickor, och kallas ibland svart granit. Brytningen startade i Hägghult strax före sekelskiftet 1900 och arbetslivsmuseet Svarta Bergen bevarar minnet av hur arbetet såg ut i områdets äldsta stenbrott.

– Jag jobbade faktiskt själv i brottet en gång i tiden, berättar Kenth Olsson.

dsc5455
Stenbrottet – både arbetslivsmuseet Svarta Bergen och den aktiva brytningen
– blir en skarp kontrast till den mossdoftande barrskogen.

Konst och industriminnen

Förutom ett stycke industrihistoria bjuder arbetslivsmuseet i Hägghult både på en dramatisk naturupplevelse och överraskande konstinstallationer. Många konstnärer har hittat till den svarta stenen, och lämnat avtryck genom stora och små alster i området. Det idag vattenfyllda dagbrottet i lä av klipporna ligger ofta som en spegelblank fond mot de roströda kranarna och små arbetsbodarna – en miljö som bland annat har lockat filmteam för dystopiska TV-serier till platsen.

dsc5519
dsc5540 2
Stenen är ett material som har inspirerat många konstnärer.

Tidigare gick Bergastigen genom Svarta Bergen, men den som vill besöka museet idag får ta en avstickare in på området innan vandringen tillbaka mot Hjärtasjön fortsätter. Med sina kontraster är Bergastigen en härlig utflykt med mycket att uppäcka. Räkna med en åtminstone en halvdag om du inte har upplevt Svarta Bergen tidigare.

TEXT&FOTO:

ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

FAKTA: HJÄRTASJÖN

Hjärtasjön 2 km väster om Lönsboda är ett populärt strövområde. Här finns badplats, en fritidsanläggning Hjärtasjötorpet och en fin vandringsslinga kring Hjärtasjön. Den stora behållningen är den äldre barrskogen med blåbärsris, grova tallar, hällmarker, mossiga John Bauer-stenar och skogsarter som tjäder och sparvuggla. man ser även spår av tidigare skogsanvändning som tjärdalar och milor.

Att promenera runt sjön är ett måste, men missa inte att gå en sväng i områden öster om torpet och badplatsen där det växer en grov barrskog.

Källa: goingenatur.se

FAKTA: SVARTA BERGEN

1994 startades föreningen Svarta Bergen i Lönsboda som en ideell förening med målsättning att bevara och rusta upp Hägghults nerlagda stenbrott. Föreningen har byggt upp ett arbetslivsmuseum för turism med möjlighet för besökande att guidas i en unik miljö med intressant historia, spännande konstverk och en fantastisk miljö. Konstnärer som arbetar i diabas är rikt representerade i området, sida vid sida med industriminnen från stenbrytningen som pågick under hela 1900-talet. Arbetslivsmuseet är bemannat under säsongen april-oktober. Denna period behöver man lösa inträde för att komma in på området. Övrig tid på året kan man fritt promenera vid stenbrottet, men då är café och museum stängt.

Källa: svartabergen.com

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x