Espresso – Din lokala tidning
Image default

Biff Rydberg

Biff Rydberg

Regemedia Biff Rydberg Biff Rydberg Skriv ut
Portioner: 4
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

500 g oxfilé

6  potatis

1 gul lök

2 msk persilja

4 äggulor

Worcestersås eller HP-sås

Riven pepparrot eller dijonsenap

Smör, salt peppar

SÅ HÄR GÖR DU

Skala potatisen och skär i 1 cm stora tärningar. Skala och finhacka löken.

Stek potatisen långsamt i 2 msk smör i stekpanna tills potatisen blir mjuk inuti och lätt brynt utanpå. Strö persilja över. Lägg upp på ett fat och håll varmt. Fräs löken mjuk och glansig i 1 msk smör.

Skär köttet i cm-stora tärningar. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. Stek hastigt i smör i en stekpanna tills tärning-arna är brynta på utsidan och rosa inuti.

Lägg köttet och löken med potatisen.

Servera med äggulor, worcestersås/HP-sås och riven pepparrot eller dijonsenap.

ÖVRIGT

En kall öl av pilsnertyp passar utmärkt till. Biff Rydberg är en finare Pyttipanna där ingredienserna brynt lök, finskuren potatis och tärnad oxfilé serveras i tre högar på tallriken. Detta för att man själv ska bestämma fördelningen i sin egen blandning, som toppas med en äggula. Rätten uppfanns på Hotel Rydberg i Stockholm. Hotellet var det första moderna hotellet i Sverige och där fanns bland annat landets första American Bar. Grosshandlaren och skeppsredaren Abraham Rydberg donerade en summa till Grosshandlaresocieteten för att bygga ett stadshus, som vid byggan-det omtolkades till Stadshotell. Hotel Rydberg byggdes 1857 och revs 1914. Hotellet var beläget vid Gustav Adolfs Torg. Den berömde kokboksförfattaren CE Hagdahl vistades med säkerhet på Hotell Rydberg. Att han var en finsmakare märks på följande citat; ”Den mandelartade fina smak, som gör, att det franska smöret i sitt hemland användes så mycket i finare matlagning kan numera äfven hos oss åstadkommas/…./ men vi hafva ännu ej kommit så långt som i utlandet, der man tillåtes att sjelf salta sitt bordssmör.”

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x