Espresso – Din lokala tidning
snapphaneled

Bilden av en ny Snapphaneled har klarnat efter förstudie!

Visst borde fler få uppleva Skånes gröna hjärta, med sitt varierande landskap och spännande kulturhistoria? Under ett års tid har Östra Göinge kommun, inom ramen för samarbetskommittén Skåne Nordost (SKNO) undersökt möjligheterna att etablera en helt ny vandringsled mellan de tre kommunerna.

Den 30 augusti hölls ett avslutande seminarium i Breanäs där slutsatser och lärdomar från förstudien Snapphaneleden presenterades. På plats var ungefär 80 deltagare som representerade föreningsliv, besöksnäring, de tre deltagande kommunerna, Skåne Nordost och andra intresseorganisationer. I förstudien har en ledsträckning redan gjorts och genomförandet av första etappen är nu möjlig.

I Östra Göinge skulle etapp 1 löpa från Brunnen i Arkelstorp, genom Immeln och vidare till stenmuseet i Sibbhult. Den skulle även kunna kopplas ihop med den beffintliga kanotleden.

– Genom en Snapphaneled skulle fler kunna uppleva vår fantastiska bygd och de kulturhistoriska värden som ges genom kyrkorna längs sträckan, säger kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) och fortsätter:

– Sett i ett större perspektiv skapas fler förutsättningar för oss att komma ut och andas frisk luftv. Detta är på många sätt viktigt för vårt välmående, inte minst viktigt för våra barn och unga där vi ser möjligheter kopplat till den pågående skolresan.

Knyter ihop Wanås med Naturum och Hovdala

I södra Sverige finns redan ett par vandringsleder, bland annat Skåneleden, som löper genom kommunerna, men kopplingen dem emellan saknas idag.

– Vi vill binda samman de tre besökspunkterna Wanås i Östra Göinge, Naturum i Kristianstad och Hovdala i Hässleholm. Här saknas sträckningar för de vandringsleder som redan finns i området och vi ser en stor potential i att få ihop de här besöksmålen, berättar Anders Carlzon, Östra Göinge kommuns samhällsbyggnadschef, som är en av dem som arbetat med projektet.

Möjligheter för besöksnäring och landsbygdsutveckling

Förstudien har även undersökt hur stad och landsbygd kan kopplas ihop genom en tätortsnära ledstruktur med närhet till kollektivtrafik ut till naturen. Genom att integrera besöksnäringen i förstudien har det uppmärksammats nya affärsmöjligheter och innovationer för att möta besökarnas behov och efterfrågan, vilket kan bidra till ökad landsbygdsutveckling för området.

– Pratar vi om platsens attraktivitet handlar det både om de som redan bor här, att tillgängliggöra platsen för dem, och pratar vi om andra målgrupper så är målet att öka attraktionskraften i nordöstra Skåne. Att besöksnäringen är involverad och engagerad är absolut nödvändigt, säger Anna Bertram, tillväxtstrateg i Östra Göinge kommun och projektdeltagare.

Förstudien Snapphaneleden har finansierats med stöd från Leader.

Bildtext

Projektledare BrittMarie Eriksson, Skåne Nordost, och Anders Carlzon, samhällsbyggnadschef, visar kartbilden för en möjlig första etapp.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x