Espresso – Din lokala tidning
sm i fågelholk 1

Bjärnums sjuor laddar för SM i fågelholk

SKOLA. I Bjärnum är det fint att vara småfågel. Att medverka i SM i Fågelholk har blivit en tradition i slöjdundervisningen på Bjärnums skola, och just nu håller årets sjuor på att finslipa sina mästerverk innan tävlingsbidragen ska in till årets mästerskap.

Det blev finalplats förra året för Bjärnums Skola med bidraget Fiffis Hus, i form av en vattenkanna. I år är det nya byggen som tävlar i svenska mästerskapen i Fågelholk, som arrangeras varje år av Naturskyddsföreningen.

– Hålet får inte vara mindre än två centimeter, basen ska vara 9×9 cm och höjden minst 18 cm. Så länge man uppfyller de kraven får man skapa som man vill, säger Jenny Olsson som när vi besöker skolan leder en slöjdlektion för klass 7 C.

FRÅN FILMFIGURER TILL TÄLTHOLK

Och visst har eleverna låtit kreativiteten flöda. Från Bolibompahuset med inbyggt fågelbad i toppen till spökhus, Minioner, fartkamera, baby Yoda och ett tältbygge signerat Arash.

– Jag tycker att tältet är bäst – det är ju så trångt och mörkt i de andra holkarna med bara ett litet hål, säger han.– Och baby Yoda skulle ju egentligen bli en gris, säger Jenny Olsson till Liv som ligger bakom den Star Wars-inspirerade holken.

– När jag målade dit näsan var det mer likt Yoda, konstaterar Liv.

DEN VIKTIGA FINMOTORIKEN
sm i fågelholk 2

Fyra slöjdsalar för textil och träslöjd finns på Bjärnums skola.

– Vi är fyra tjejer som håller i ämnet, och alla är delaktiga i fågelholkstillverkningen, säger Jenny.

– Det känns bra att rektorerna på vår skola håller slöjdämnet högt, för det är så viktigt. Eleverna behöver tillfällen att träna sin finmotorik – bland annat på landets läkarlinjer har man insett att man behöver sätta in extra övningar i just finmotorik.

HANTVERKSSKICKLIGHET

Holkbidragen ska lämnas in senast den 28 februari, och arbetet i Bjärnum har pågått sedan i höstas. Där de flesta har valt att köra på fyrkantiga former på sina alster har Alice gett sig på en Minion i cylinderformat.

– Det har gått åt mycket vatten, svett och spikar som flyger för att böja skivan till den runda formen konstaterar Jenny Olsson, men hon har fått till det riktigt fint!

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x