Espresso – Din lokala tidning
webimg 9068

Bland tomtar och trollsländor

JULUTSTÄLLNING. När Sven-Ingvar Johansson öppnar sin ateljé för traditionell julutställning blir det tomtar till tusen – men även en återblick på året och ett brett konstnärsskap. Från badminton till hästhuvuden – det mesta hittar sin plats i Sven-Ingvars ateljé.

Sven-Ingvar Johansson har – enligt sina egna ord – en tendens att snöa in på saker – passande då kanske att göra det till tradition att inför varje jul öppna upp sin ateljé och sammanfatta årets kreativa process med en hejdundrande julutställning.

– Den här tomten ser ut lite som Ingvar Kamprad, konstaterar Sven-Ingvar där har han rumsterar runt bland gångna tiders trätomtar för att ställa i ordning inför Julen.

skärmavbild 2022 12 08 kl 12 19 26
Tomten har många ansikten i Sven-Ingvars Ateljé. En av dem får även ta plats i en av Osbys rondeller vid den här tiden varje år, tillsammans med en motsträvig julbock.

– I år har jag inga nya tomteskulpturer, men ett 20-tal nya bilder där tomtefigurer fått ta plats i de olika projekt jag jobbat med under året. Det har blivit mycket grafiska blad med pilliga tuschdetaljer, målningar från Driveån och en del annat.

Kreativ plats

I somras ställde Sven Ingvar ut på Sliperiet Gylsboda, då med träfigurer i fokus. Skulpturen Resenären som invigdes under 2020 vid Ystads stationshus gav inspiration till en hel svit med små resenärer snidade i trä med motorsåg, arbetsredskapet som blivit lite av konstnärens signum.

Apan och Kaninen i Osby, som karvades ut av Sven-Ingvar efter en orginalidé av komikern och konstnären Peter Apelgren, är ett bland många kända offentliga konsverk som skapats här i Ateljén. I Osby finns Sven-Ingvars skulpturer på förskolor, kyrkogården, i rondeller och längs gågator. Ett beök i konstnärens verkstad visar att skulpturer i trä bara är ett av hans konstnärliga uttryck.

– Folk brukar tycka att jag är produktiv -ändå är det bara är en bråkdel av det jag gör som jag faktiskt visar upp – i arkivlådorna här finns säkert två utställningar per låda!

 Städar ut året med julen

– Jag har alltid gillat julen! inspirationen till att göra tomtar kommer nog från barndomens bonader, som alltid skulle sättas upp på samma plats. Min kusin Ingrid Elf som gör julkort och gratulationskort var min stora idol när jag började med konst. Tidigare år har både min dotter och min mamma varit med och ställt ut på julutställningarna, men i år är det bara jag. De här sista månaderna på året använder jag för att summera det jag har gjort under året. Sedan ställer jag undan allt det gamla när julen städas ut. Det är sällan jag vet vad som kommer sedan, men jag vet att det alltid blir något, säger Sven-Ingvar.

Nytt liv till gamla verk

Året som gick har bland annat breddat Sven-Ingvars produktion med jättelika grodor och ekorrar som återfinns på Linnés Råshult och Naturum vid Stens Huvud. I det rutnät av inramade grafiska blad på ateljéns största vägg återfinns de, och flera andra välbekanta motiv, i ett myller av tomtefigurer; ringdans kring fågelträdet i Osby och en tomtegubbe som misstänksamt plirar mot det hästhuvud som sedan några år pryder en restaurang i Göteborg – ytterligare ett samarbete med Peter Apelgren.

skärmavbild 2022 12 09 kl 13 45 21
Sven-Ingvars resenärer ställdes i somras ut på Sliperiet Gylsboda. Den som missade tillfället hittar dem även under Julutställningen.

– De här är också nya för i år. Trådskulpturer av badmintonspelare där jag har försökt fånga den mänskliga kroppens anatomi och rörelse. Jag spelar själv badminton för att hålla min artros i schack, och så är det en kul sport!

Fjärde adventshelgen

Sven Ingvars ateljé ligger på västra industriområdet i Osby och årets utställning äger rum lördag och söndag 17-18 december.

– Sedan står den kvar fram till jul, om man vill komma och titta går det bra att kontakta mig. Jag brukar försöka hålla bra priser på de  färdiginramade trycken, så det kan vara ett julklappstips till den som redan har allt.

Text&Foto: Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x