Espresso – Din lokala tidning
0d9caa57 d890 45eb b3cf 0b3bb8fc0417

Blended Whisky

De två olika typer av whisky, den nya, industriellt framställda grainwhiskyn respektive den traditionella, hantverksmässiga maltwhiskyn stod i bjärt kontrast mot varandra. “Och sedan kom lösningen!”.

Idag finner vi denna lösning som självklar, men då pionjärerna kom på den var den genial: man blandar helt enkelt den billiga, rena och tämligen smaklösa grainwhiskyn från Lågländerna med den mer smakrika men dyrare maltwhiskyn från Högländerna och får därmed en blended whisky, en hyfsad whisky till ett hyfsat pris.

Lagen, The spirit act från 1860, gjorde det möjligt att blanda whisky från olika destillerier. Sprit- och specerihandlare, destillatörer med flera började blanda olika malt- och grainwhiskies enligt fasta recept och fick därmed en blended whisky som smakade likadant varje gång. Därmed var dörren öppen för unika blandningar och därmed olika, specifika whiskymärken.

 Kvaliteten varierade naturligtvis främst beroende på hur mycket som var malt- respektive sädessprit i blandningen. Ju mer smakrik maltwhisky desto mer smak fick blandwhiskyn och därför blev maltwhisky från Islay och Speyside eftertraktade. Färgen på den bleka grainwhiskyn bättrades på med karamelliserat socker (El50), den enda tillsats som idag är laglig i skotsk whisky. Ar 1860 blev det också tillåtet att sälja buteljerad skotsk whisky på ex-

port och whiskyns segertåg över världen kunde börja.

Tvisten om blended whisky verkligen skulle få kallas whisky var emellertid inte avgjord. 1905 kom ett avgörande i domstol som konstaterade att grainwhisky inte var äkta whisky

och att sälja grainwhisky eller blended whisky var därmed ett lagbrott. Uppståndelsen blev naturligtvis stor och årslånga utredningar kom först år 1909 fram till att grainwhisky och därmed också blended whisky, fick kallas whisky. Sex år senare kom också en lag som krävde att whiskyn måste lagras i minst två år (idag tre år) på ekfat för att få kallas whisky.

Idag är blended whisky den i särklass mest sålda whiskyn. Drygt 90 procent av den skotska maltwhiskyn går till blended. Vi svenskar dricker emellertid förhållandevis mycket maltwhisky jämfört med i stort sett alla andra länder. Fransmännen är de som dricker i särklass mest whisky per capita, större delen dock blended.

Bengt Arne Larsson
Ädla drycker

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x