– traditionell brittisk husmanskost
INGREDIENSER
1 vit blomkål (svensk mediumstorlek),
40 g smör
40 g vetemjöl
4 dl standardmjölk
1-2 tsk senap
salt, mald svartpeppar
ca. 300 g strimlad/riven cheddarost (ev. idealmjöl) och ströbröd
SÅ HÄR GÖR DU
Ta bort de gröna bladen och skölj en blomkål av storlek medium. Skär upp i små buketter (3-4 cm stora) och koka dem i saltat vatten tills de blir lite mjuka. Häll sedan av kokvattnet via en sil. Spara lite kokspad för ev. utspädning senare.
Smält smöret i en annan kastrull, och vispa ner vetemjöl i den, kanske tre – fyra matskedar. Låt det puttra ett par minuter utan att låta det brännas vid.
Häll i mjölk, lite efter hand och rör runt tills det blir en hygglig konsistens på såsen. Salta och peppra. Kål kräver ofta lite extra salt.
Rör i senapen, Rör runt till en homogen och ngt. lättrinnande konsistens.
Strimla/riv sedan en bit cheddarost så att det blir ca. 200 g strimlad/riven ost, och rör ner det i såsen. Om det skulle bli för tjockt, kan du använda lite av blomkålsspaden (om du inte redan hällt ut den, annars mjölk) för att få den tunnare. Blir den lite för rinnig, använd lite idealmjöl eller liknande för att få en bra konsistens.
Bred ut blomkålsbitarna i en ugnsfast form och häll den varma såsen jämt fördelat över. Addera lite ströbröd tillsammans med resterande 100 g strimlad/riven cheddarost ovanpå. In i ugnen, 200 grader i ca. 25– 35 min – tills det fått lite fin brungul färg på ytan.
Det går även bra att köpa/använda frysta blomkålsbitar och färdigriven cheddarost.
Ha gärna lite salladsblad, tomater och skivad gurka som tillbehör!
ÖVRIGT
Att dricka till: Mjölk, vatten eller varför inte lättare öl. Det finns många varianter på denna klassiker. Man kan experimentera med lite olika ingredienser. Förutom ingrediensen senap skulle man även kunna prova en hackad vitlök, småhackade tomat- och röda paprika-bitar. Även stekta baconbitar eller småskurna tunna skinkbitar passar bra att lägga i såsen innan man häller den över blomkålsbitarna.