Espresso – Din lokala tidning
Blommor och blad på SM i blomsterdesign

Blommor och blad på SM i blomsterdesign

BLOMSTERLIV. Föreställ dig att du oförberedd får 200 blomsterstjälkar och ett på marknaden helt nytt material att fästa dem i. Du måste dessutom använda varenda blomma till din skapelse. Detta var en av de kreativa utmaningar som mötte Frida Svensson från Broby när hon tävlade i SM i blomsterdesign den 16 april.

Till vardags driver Frida blomsterbutiken Blommor och blad i Broby sedan 12 år tillbaka. På fritiden jobbar hon med att utveckla både företaget och sig själv såväl personligen som florist.
– Jag vill inte fastna där jag är. Jag vill hela tiden framåt och lära mig mer. Det är en av anledningarna till att jag nu tävlade för tredje gången, berättar Frida när espresso besöker henne.

Två kreationer

Hon visar upp två vackra kreationer från tävlingen. Ett uppdrag gick att förbereda hemma. Hon skapade en “botanisk vas” som hon tog med till tävlingen. Där skulle den sen kompletteras med en bukett som bands på plats. Kravet var att arrangemanget skulle hålla vatten i 24 timmar.
– Hur tolkar jag uttrycket “botanisk” var den stora frågan, berättar Frida som provade sig fram med olika material och idéer. För att till slut landa i en vas klädd med rosépeppar och en färgmatchande bukett som hon fick 60 minuter på sig att binda på plats.

Utvecklande och roligt

Tävlingen hölls på Fotografiska i Stockholm och var mycket snyggt ordnat enligt Frida. Alla deltagare snabbtestades för Corona innan kl. 7 på morgonen. Tävlingen var publikfri men blev filmad till YouTube. På plats möttes deltagarna av en hemlig uppgift. Där var utmaningen att arrangera 200 stjälkar blandade vårblommor och gräs i en ny sorts oasis, “floral fibre”.
– Floral fibre har en annorlunda konsistens mot vanlig oasis, och känns mer som isolering, berättar Frida som tycker det var enormt roligt att delta i tävlingen.

Inspirerande

– Det är väldigt inspirerande och spännande att se vad de andra 24 deltagarna har gjort, säger Frida som hamnade på en hedrande 16:e plats.
– Jag är jättenöjd med den placeringen. De som kommer i toppen har ofta tävlat massor med gånger och har mängder av erfarenhet. Jag kommer absolut att fortsätta tävla, det är så roligt! Jag får mer erfarenhet och vill utvecklas både personligen och som florist. Sen tycker jag det är jätteviktigt att lyfta floristyrket, berättar Frida som brukar ta emot floristelever.

Blommor och blad
Den hemliga uppgiften var att arrangera 200 stjälkar i ett nytt material.
Odlar snittblommor

Frida tänker framåt och är kreativ även när det gäller butiken och företaget. Det blir tydligt när vi pratar om hennes senaste projekt, egenodlade snittblommor.
– Jag har börjat odla tulpaner, frittelarier och narcisser för att sälja. Just nu är hela finrummet fullt med frösådder där hemma, säger hon med ett skratt.
Frida provade på att odla, givetvis helt ekologiskt, hemma på gården förra året och fick mersmak.
– Pandemin har gjort det svårare att få tag på många blommor. Folks intresse för att piffa och fixa hemma har ökat. Efterfrågan på blommor är stor och det har faktiskt dykt upp en del snittblomsodlingar i Sverige de senaste två åren, säger Frida som kommer att börja sälja via reko-ring Östra Göinge.
– Det kommer sommarblommor också, lovar hon.
Och tävlingar då?
– Det kan nog bli så att jag deltar i Elmia Grand Prix till hösten, avslutar Frida med ett leende.

Text & foto: jessica@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x