Espresso – Din lokala tidning
törnqvist

Blomstertiden är här – Högsäsong i handelsträdgården

 En planta som ska växa sig stor och stark behöver en bra start. På Törnqvists Handelsträdgård utanför Vinslöv finns både det utrymme och den erfarenhet som behövs för att ta fram produkter i toppklass till kundernas trädgårdar.

– Mycket av det vi säljer driver vi upp själva, säger Lars Törnqvist, som har drivit verksamheten i 36 år.

Från påsk till midsommar är det full fart i handelsträdgården. Trädgårdarna ska fyllas med plantor och träd, och just nu stundar Mors dag, som är årets största högtid för både snittblommor och prydnadsväxter i kruka.

– Just nu har vi 2400 amplar med pelargoner och penséer som det brukar vara stor efterfrågan på, säger Lars Törnqvist.

– Odlingsintresset har verkligen exploderat de senaste åren, och för ett lyckat resultat är det viktigt att man använder plantor som har fått en bra start. Efterfrågan har ökat mycket när det gäller grönsaksplantor, och i den här branschen är det viktigt att anpassa sortimentet efter vad kunderna vill ha. Vi driver upp det mesta av det vi säljer själva, och där många pressar fram plantorna för att få ett större utbud satsar vi på kvalitet, även om det tar lite längre tid.

VERKSAMHET ÅRET RUNT

Törnqvists Handelsträdgård ligger i Vanneberga, endast en liten avstickare från väg 21 mellan Hässleholm och Kristianstad.

– Vi har 2000 kvadratmeter med växter under glas, och ytterligare ungefär tusen kvadratmeter utomhus med träd och bärbuskar. Många handlare satsar på att sälja slut på hela sortimentet till midsommar, men vi är en året runt-verksamhet och vill se till att ha mycket kvar att erbjuda även under sommaren, då en del av det man köpt tidigt kanske börjar sloka, säger Lars.

MARIA NYANSTÄLLD FLORIST

Till högtider, fest och begravning är efterfrågan stor på snittblommor. Lagom till Mors dag har teamet på Törnqvists förstärkts av Maria Troberg-Linde, som fram till nyligen drev butiken Blomsterdesign Vinslöv.

– Det känns spännande. de stora utrymmena här innebär ju andra möjligheter än de jag hade i butiken i Vinslöv, och jag kan fortfarande behålla kontakten med gamla kunder. Maria är utbildad florist med gesällbrev och många års erfarenhet.

– 26 år blir det faktiskt, med någon liten paus. Det jag gillar med blommor är att ett arrangemang aldrig är stöpt i en form. Det gäller att lyssna in kunderna, och med hjälp av min kunskap få dem att titta åt rätt håll, säger Maria. Även Lars startade en gång upp handelsträdgården med både känsla för affärer och passion för gröna växter.

– För att hålla igång en sådan här verksamhet krävs båda delarna. Och visst händer det att jag tar med någon hem till min egen trädgård då och då för att visa upp hur en riktig gräsmatta ska se ut, skrattar han.

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x