Espresso – Din lokala tidning
bokmässa

Bokmässa med lokalt fokus

KULTUR. Tjugoen författare med lokal anknytning samlas under samma tak när Bokhandeln och Biblioteket ordnar bokmässa tillsammans.

Den 28 oktober är det dags för den fjärde upplagan av Osbys egen bokmässa som i år blir ett samarrangemang mellan Osby Bokhandel och biblioteket i Osby.

– Vi har varit på Hantverkshuset och på Borgen tidigare, men biblioteket känns som en naturlig arena, säger Liselotte Olsson, som driver Osby Bokhandel sedan 2018.

MÅNGA LOKALA RÖSTER

– Grundidén kom ur att jag upptäckte hur många det faktiskt är som skriver och ger ut böcker här i området. Jag tycker att det är viktigt att det finns en samlad arena där de kan visa upp sig och sälja sina böcker, säger Liselotte Olsson.

Och bredden på de medverkande författarna är stor. Vissa ger ut böcker i mindre upplagor och andra har stora förlag i ryggen.

– Anders Blidberg är lite av årets dragplåster med sin bok Krigsfångehjälpen. Boken är helt ny och bokmässan blir hans lanseringsevenemang på hemmaplan, säger Liselotte.

BLIDBERG DRAGPLÅSTER

Från Östra Göinge kommer Elin Nilsson och Kajsa Leo, som båda ges ut på stora förlag.

– Kajsa var en kund till mig i bokhandeln länge, innan jag förstod att hon skrev själv. En dag packade jag upp hennes bok Snöflickan och kände igen henne på författarbilden, säger Liselotte.

Med start klockan 10.30 kommer ett antal av författarna att hålla korta föreläsningar om sina böcker och sitt skrivande.

– Först ut är Anders Blidberg, som pratar i en halvtimma, därefter får varje författare en kvart var. På barnavdelningen kommer de som skriver barn- och ungdomslitteratur att läsa ur sina böcker vid olika tillfällen under dagen, säger Liselotte.

ALLA BORD FULLA

Lina Tillberg är nyanställd på biblioteket och för henne blir bokmässan första mötet med många av de medverkande.

– Tjugoen författare är nog vad vi får plats med i våra lokaler, så kommer det fler som vill vara med måste vi tacka nej. Det är jättekul att så många vill vara med och för mig ska det bli spännande att få träffa alla, säger hon.

– Andreas Andersson som är tillförordnad förvaltningschef på Miljö och Bygg i Osby kommer att ställa upp som moderator och presentera de olika talarna. Han har varit med i den rollen i flera år och kommer in med ett stort läsintresse, säger Liselotte.

I Hässleholm stängde bokhandeln i centrum nyligen igen, men Liselotte ser positivt på framtiden.

– Det är viktigt att ha flera ben att stå på, och vi har en trogen kundskara. Böcker utgör ungefär 40 procent av vår försäljning och så har det varit i tio år. Att finnas på en mindre ort tror jag är en styrka, och det är viktigt att behålla den lokala servicen.

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

21 FÖRFATTARE PÅ MÄSSAN

Anders Blidberg
Siggan Nyberg
Britten Ekstrand
Eva Thors Rudvall
Hilda Bjerstedt
Lotta Perdotter
Liza Fry
Susanne Sinclair
Margareta Juhlin
Marcus Cato
Kajsa Leo
Elisabeth Vildstjärna
Elin Nilsson
Angela Holm
Peter Jönsson
Leif Fridh
Gunbritt Bergström Lindell
Zanna Andersson
Erling Paulsson
Cecilia Nilsson
Artur Strid

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x