FÖRENINGSLIV. Vi har vant oss vid spel i dator och telefon, men det händer även mycket i de världar som byggs upp av kort och kartonger.
På Borgen i Osby har föreningen SOGC regelbundna träffar där brädspelskulturen är rådande. Den 22 april bjuder de in alla spelintresserade till en dag på Borgen.
När man säger brädspel tänker nog många på Monopol eller Fia med knuff, men för den oinvigde finns det en hel värld att utforska.
– Man kan väl säga att om du tar en bil från 1920 och jämför den med en modern bil så har du en bild av utvecklingen inom brädspel, säger David Persson, som har titlarna Gillesmästare och ordförande i föreningen.
Utbudet av brädspel har växt de senaste åren, och varje år presenteras tusentals nya titlar från hela världen. HEAT och Wingspan är två av titlarna på bordet när espresso besöker SOGC
Tisdagkvällar lyfter medlemmarna på locket till olika spel – många av dem tar hela kvällen i anspråk.
– Vi brukar sitta till klockan tio, säger Fredrik Nord, som är en av tre spelare i Terraforming Mars, som just nu ligger uppdukat på bordet.
– Varje spelare styr ett företag med olika specialiteter som ska kolonisera Mars. Det handlar mycket om samarbete, men i slutändan är det ett av företagen som blir dominerande och vinner spelet.
Otrolig bredd
I andra änden av bordet rattar Victor Anderberg en racerbil över planen i spelet HEAT – Pedal to the metal.
– Det som fick mig att fastna för brädspel är den otroliga bredden. Det här spelet är mycket snabbare och enkelt att sätta sig in i, medans en del titlar kräver att man läser tabeller och kollar på en lång instruktionsfilm på Youtube för att komma igång.
En kartong på bordet har titeln Wingspan, med en vackert målad fågel på framsidan.
– Ett fantastiskt spel av Elizabeth Hargrave – en kvinnlig spelproducent, vilket är ganska ovanligt, säger David.
– Man samlar fågelägg, och de där äggen ser så läckra ut att man vill äta dem, säger Olivia Keusch, och flyttar sin bil över HEAT-planen.
Catan en föregångare
En bra representant för den typ av spel som ligger på borden är Catan, som blivit populärt i många hem.
– Skaparen Klaus Teuber gick faktiskt bort just idag. Catan var banbrytande med sin avancerade mekanism och samtidigt enkla regler. Spelet accelererar ju mer du bygger, och det tar slut inom en rimlig tid, säger David Persson.
När man tittar på innehållet i de olika boxarna på borden är det tydligt att den visuella och taktila upplevelsen är viktig. Men ett bra brädspel kräver en bra grundidé och ett genomarbetat system.
– Många gånger skapar man en berättelse tillsammans, och det är den man kommer ihåg när spelet är avslutat, säger David.
– Och att träffas så här är en särskild sorts umgänge som man tyvärr inte får till så ofta längre, säger Victor Larsson.
Man kan väl säga att om du tar en bil från 1920 och jämför den med en modern bil så har du en bild av utvecklingen inom brädspel
David Persson, Gillesmästare SOGC
Bjuder in till borgen
Föreningen SOGC – Society of Gaming Culture, har ett trettiotal medlemmar, och ungefär femton personer brukar dyka upp på varje tisdagsträff.
– Den 22 april kl 14-22 kommer vi att hålla i en öppen speldag på Borgen där nyfikna kan prova på olika titlar – från pandemispelet Pandemic Survival till klassiska kortspelet Magic the Gathering.
– Pandemic Survival är ett samarbetesspel där man ska försöka hjälpa varandra att avvärja en pandemi. Det kommer även att finnas massor av olika brädspel att prova på, och vi planerar för fler evenemang längre fram i år, säger David Persson.
Text&Foto: erik@espressomedia.se