Espresso – Din lokala tidning
01 orangebb

Brickbandsmuseum öppnar i Vittsjö – världens enda

Brickbanden är tillbaka!

Världens enda brickbandmuseum återvänder till Skåne efter 5 år på Öland. Med den nyinstiftade Brickbandens Dag, 9 juni, hoppas museiföreståndare Malene Langborg också på brickbandens återkomst i hemmen.

Allt går i cirklar, och brickbanden har länge väntat på en revival, säger Malene som tror på dessa dubbla, textila band att vägghänga serveringsbrickor i.
Handarbete har ju blivit populärt igen, och idag vet man, från forskningen, att det är hälsosamt och motverkar stress och psykisk ohälsa. Handarbete är till och med en rörelse, startat i England, som ’the gentle protest’ – det mjuka anti-våldssättet att göra upprör mot orättvisor.

Brickband har vi levt med i Norden i mer än 100 år, och det lilla museets samling på ca 200 brickband speglar olika tidsepoker och mode inom heminredning. Man kan säga att brickbanden berättar om kvinnokraft, folkhemmet, slöjdhistoria och textilindustri på samma gång.

För Malene Langborg är det en personlig sak: hon startade museet 2018 i en liten husvagn på en åkermark utanför Vittsjö av nostalgiska skäl, då ett brickband hon hade köpt på loppis, påminde om ett som farmor hade broderat på 60talet och som hängde i farmors sommarstuga i Danmark. Nostalgin kickade igång Malenes samling. Utav BrickbandMuseum kom senare BrickbandsFabrik där Malene syr brickband och annat konsthantverk av återvunna tyger. Bl a har hon redesignat brickbandet och blivit nominerat till ’Design Talents’ hos inredingsmässan Formex i Stockholm. Brickband, gamla som nya, kan beskådas på museet och i museibutiken som öppnar snart.

Brickbandens Dag är nyinstiftat i år av museet och ska firas varje år 9 juni. Dagen är redan listat på Temadagar.se – tanken är att brickbanden ska hyllas som kulturarv och inredningsdetalj. Museet hoppas på att sociala medier översvämmas av bilder på glada brickband i alla färger, som hänger på väggar och är fyllda med brickor, böcker, gitarrer och allt annat som kan tänkas förvaras i brickband. Man lägger upp sin bild med hashtag #brickbandensdag eller skickar sin bild till info@brickbandmuseum.se

FAKTA:

BrickbandMuseum öppnar LÖRDAG 8 JUNI 2024 kl 12-16 och SÖNDAG 9 JUNI kl 12-15 (och därefter: kolla webbsidan för öppettider) Adress: TRUEDATORP 4041 A, 282 68 VITTSJÖ
Tel. 0723300465 /Malene Langborg – info@brickbandmuseum.se www.Brickband.Museum
www.BrickbandsFabrik.se

Fri entré till museet, öppet året om. Det bjuds på kaffe & småkakor första öppningshelg!

Bli medlem i Föreningen För Brickbandens Bevarande, 75 kr, eller swisha frivilligt stödbelopp till museet: 0723300465

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x