Espresso – Din lokala tidning
buskteatern firar 10 år på scen

Buskteatern firar 10 roliga år på scenen

Skrattet är som vanligt i fokus när Buskteatern gör sig redo för scenen. Den här gången firar teatergruppen med Sibbhults Folkets hus som hemmaplan 10 år. Stort firande blir det också när det är dags att inviga den nya köpcentrat på Bastholmen utanför Broby.

Det är snudd på att man tror att det är läge att utrymma lokalen när Susanne Persson Lundqvist släpper ut sitt lika ohämmat smittande som hjärtliga skratt på scenen. Även om den stora drivkraften hos teatergruppen är att roa en publik så är de överens om en sak – att de har kul tillsammans när de jobbar fram nya föreställningar är en starkt bidragande orsak till att de har hållit ihop i tio år!

buskteatern 2

– Det är vi fem, och det år så det ska vara. Och vår tekniker, Kenneth Turesson, som alltid har funnits i huset, säger Susanne som skriver manus och sångtexter till föreställningarna.

KÖPFEST PÅ BASTHOLMEN

Härmed Basta heter årets föreställning som har premiär den 8 mars. Handlingen kretsar kring det nyetablerade köpcentret på Bastholmen utanför Broby, som äntligen har blivit verklighet. Ännu är det tidigt i repetitionerna när vi träffar gänget, men vi får en smygtitt på persongalleriet – från tjänstemän till vanligt folk, bland dem en skuldsmitare som påpassligt har bytt kön och erbjuder stilsäkra shoppingtips till damerna i grannskapet.

– Det är traditionell buskis – inte så högt ansett i vissa kretsar men vi har vår publik, och målsättningen är att roa dem. Att få skratta är så viktigt – även i mitt arbete brukar jag säga att om jag bara kan få en person att skratta, så ser jag min dag som lyckad, säger Kerstin Hansson.

– Och vi har en trogen publik, med 800-1000 personer som ser varje uppsättning är vi en av de större publikdragarna i Östra Göinge under året – givetvis undantaget Time to Rock, medger Calle Hansson efter lite harklande från kamraterna.

FOLKETS HUS EN VIKTIG BYGGSTEN

Om skådespelare och scentekniker är sex av byggstenarna i Buskteatern, så ska vi inte glömma den viktiga sjunde. – Folkets hus, som drivs av idéella krafter – det finns en ständigt pågående diskussion om hur sådana här byggnader ska kunna finnas kvar. För oss finns det inget alternativ, och vi är väldigt glada för de idéella krafter som ser till att det drivs vidare, säger Peter Nilsson.

Buskteatern föddes ur en lång tradition av lokalrevy som spelades från 90-talets början ända fram till gruppen bildades.

– Då var det balett, orkester och 20 man på scenen. Vi var med där allihop, och kände att vi ville fortsätta på något vis. Många tror fortfarande att det är nummerrevy vi håller på med men det är en någorlunda sammanhängande handling, säger Susanne.

– Susanne är fantastisk på att få ihop det, konstaterar Magnus Haraldsson, och får snabbt replik från Susanne.

– Och Magnus är bäst, för han är den enda som gör som jag säger.

MOT PREMIÄR OCH SMÖRGÅSTÅRTA

buskteatern 3

Manushäftena åker fram, och scenen äntras. Det är rappa repliker, givetvis på Göingemål. Ännu får vi tänka oss scenografi, kostym, scenljuset och musiken som Calle Hansson spelar in själv hemma på sin kammare.

Men spelglädjen är redan där, och skrattet som sagt, resten lär komma på plats innan premiären den 8 mars.

– Även smörgåstårtan, som har blivit en tradition i ensemblen vid varje föreställning, säger Peter Nilsson längansfullt.

– Det är därför vi spelar!

TEXT&FOTO:ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x