Espresso – Din lokala tidning
Grönalunds musteri

Buteljerat guld

Grönalunds bi och musteri kammade hem
SM-guld i mathantverk för sin äppelmust

MAT&DRYCK. Bland Linderödsgrisar, ankor och surrande bin i Rävninge producerades Sveriges bästa äppelmust 2020. Det rosaskimrande äpplet Rosette från Arkelstorp föll juryn i jämtländska Ås i smaken när SM i mathantverk avgjordes under en vecka i oktober.

– Jag var ute hos bina när beskedet skulle komma, berättar Maria Larsson som driver gårdsmusteri och småskaligt lantbruk tillsammans med sin man Christian Nilsson.
SM i mathantverk organiseras varje år av Eldrimner, ett nationellt centrum för mathantverk. Vanligtvis är det en vecka fylld av möten, mat och föreläsningar för deltagarna, men eftersom 2020 är 2020 skedde prisutdelningarna digitalt och Maria tog del av den livesända ceremonin genom mobil i fickan.

Trodde det var kört
Sammanlagt 170 livsmedelsproducenter och över 450 produkter deltog i årets tävling.
– När de kom till äppelmusten sade de att att endast ett pris – guld – skulle delas ut i år, och jag trodde att det var kört. Sedan började de läsa upp motiveringen, och jag det var väl när de nämnde fin färg som jag stannade upp.. sedan hörde jag ”Grönalunds Bi och Musteri” och då skrek jag alldeles rakt ut!

Bin, Must, Grisar och ankor
2012 köpte Maria och Christian gården i Rävninge. Gårdsmusteriet, Linderödsgrisarna och bisamhällena är de tre huvudnäringarna i deras verksamhet. Ett nytillskott är ankorna, som struttar omkring vid ett litet skjul på en närliggande vall, strax intill en inhägnad där åtta femveckors kultingar gör sitt bästa för att äta upp reporterns gummistövlar.
– De här åtta förlorade sin mamma, men verkar klara sig bra, säger Maria.
De gamla djurstallarna intill boningshuset har förvandlats till musteri och en liten gårdsbutik. Stora rostfria kar och maskiner tar hand om tvättning, krossning, pressning, pastörisering och buteljering.

Klara flaskor
– Det vi gör mest är att ta emot äpplen från privatpersoner – då blir det ju ofta en blandad must. Lämnar man in 60 kilo äpplen får man köpa tillbaka 30 liter av sin egen must paketerad i bag-in-box, för 65 kronor per låda.
Äpplena till Rosettemusten kommer från Tord Erikssons Frukt i Arkelstorp. Sorten är röd, och färgen sprider sig från skalet in i fruktköttet.
– Vi började göra den förra året och tyckte att den blev väldigt fin. Vi buteljerar den på klara flaskor för att färgen ska synas. Det går bra när musten är filtrerad, annars håller den bättre i en mörk flaska, berättar Maria.

En annorlunda höst
Från sensommaren fram till jul är det ofta marknader och matmässor som gäller varje helg för Maria och Christian. Då det mesta är inställt i år får den som vill prova guldmusten göra ett besök i Grönalunds gårdsbutik.
– Vi har inga särskilda öppettider, utan man får ringa efter oss om vi inte är på plats när man kommer hit. Musten säljs även hos Tord Erikssons Frukt, säger Maria.

Framtiden
Påverkar SM-guldet era planer för framtiden?
– Nej, våra planer ligger fast. Vi har sökt EU-bidrag för att bygga ut med en lokal som är mer anpassad för vår verksamhet med musteri och honung. Jag har sagt i många år att det är sista gången jag bär de tunga honungstunnorna mellan de gamla ladorna. Det tog lång tid att få besked om bidrag, så nu behöver vi ta in nya offerter, säger Maria och pekar mot en stor stenhög.
– Vi ska bygga där. Stenigaste platsen på hela gården, men Christian är grävmaskinist, så det ska nog ordna sig. Trakten här är känd för sina stengärden, och man brukar väl säga att vi är ”stenrika” här ute, skrattar Maria.

Text & Foto: erik@espressomedia.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy