Espresso – Din lokala tidning

Byar i Virestad

Efter nästan 17 års släktforskning, som tog sin början med att jag ville veta mer om min fars släkt bakåt i tiden, har jag nu kommit till denna resas mål och gjort en sammanställning över vad jag kommit fram till. 

Det som från början bara skulle handla om min släkt kom att expandera till att jag inte begränsade mig utan tog med alla personer, som hade levt i eller haft anknytning till 13 st. av Virestads byar. Resultatet finns nu i sammanställningen, som omfattar ca 10 000 namn på människor som levt från början av 1700 talet, till dem som fötts före 1913. Inte bara de personer som levt sina liv i de 13 primärbyarna utan även de som flyttat till andra byar eller socknar. 

Med primärbyarna avses: Allamåla, Brorsnäs, Kvarnatorp, Kåraböke, Kängsleboda, Låkan, Mjärhult, Nedraön, Nyvärmanshult, Röckla, Stränghult, Åbogen och Övraön

Sammanställningen blev likt ett lexikon, i vilket man kan söka en personlig anknytning och se personens släktled framåt eller bakåt i tiden och var de har levt och verkat. 

Under 1800 talets emigrationstid flyttade många till Nordamerika och när och varifrån de lämnat Sverige finns noterat i sammanställningen. 

För mina släktingar finns även angivet var i USA de bosatte sig och hur de bildade sina familjer. I dag när många kan tycka att det är drygt och jobbigt att sitta en 8 – 9 timmar i flygplan till Chicago, kan de tänka på när min farfars farbror gick ombord 1853 på skeppet Lexington i Göteborg och anlände till Boston först efter 21 veckors resa över Atlanten.

Sammanställningen (lexikonet) har jag låtit trycka upp i en upplaga på endast 10 exemplar. Ett exemplar finns hos Kronobergs Genealogiska Förening i Alvesta (KGF). Ett exemplar finns hos Virestads Hembygdsförening Släktforskarstugan, där de som är medlemmar i Hembygdsföreningen skall kunna ha tillgång till materialet. Ett exemplar finns även i Story City, Iowa USA.

Det har naturligtvis tagit många timmar under dessa 17 år för att genomföra detta mitt ”projekt” men det har varit avkoppling i stället för stress. Jag har kunnat gå till min dator när jag haft lust att ”forska” lite i stället för att sitta och sova i en fåtölj framför TV:n. Lever man så, då blir det en massa tid över till sådant man känner både är roligt och meningsfullt. Det resulterade i denna sammanställning.

Staffan Lutterdal

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy