Espresso – Din lokala tidning
grogrund

Café Grogrund motverkar ofrivillig ensamhet

Smaka på ordet ensamhet, lägg sen till ordet ofrivillig före så har vi ordet ofrivillig ensamhet. Det är ett sorgligt ord som drabbar många.

Frida Isberg är en av flera som lägger ner engagemang och energi på att hjälpa personer ut ur ensamhet. Ett av flera initiativ är Café Grogrund, som på Församlingshemmets parkering bjuder in till samhörighet.

– Ja gemenskap är ett mycket trevligare ord än ensamhet, menar Frida. Fysiskt så förbereder sig vår kropp på hot när vi upplever ensamhet. Detta har i sin tur en negativ påverkan på våra kroppar. Det är med andra ord skadligt att uppleva ofrivillig ensamhet. Det påverkar sömn, mat, immunförsvar mm.

Varför uppstår ensamheten?

Det finns många orsaker som exempelvis förlust av en partner, flytt till en ny plats, varsel från arbetet, missbruk, blyghet och hur vi är som personer. Många orsaker och många i vårt samhälle har drabbats av flera anledningar. Det ena leder ofta till mer.

– Låginkomsttagare löper större risk att drabbas av ofrivillig ensamhet, menar Frida. Ekonomin är avgörande för att kunna delta i olika aktiviteter och samhällsgemenskap.

Syftet med Grogrund

Café Grogrund vill hjälpa till. Vara en plats där man är välkommen med eller utan sällskap. För fika och/eller aktiviteter. Alla är välkomna till en billig fika.

­– Ja här kan en ensamstående mor fyra barn unna sig en fika. Här kan en förälder med ett spralligt barn sitta ner medan barnet gör kullerbytta i gräset.
Hit kan du ta din hund. Ett fik där du med ekonomiskt bistånd, skuldsanering eller låg pension ska ha råd att fika, förklarar Frida

Dela ut presentkort

Kan cafégrogrund hjälpa en enda person ut ur ofrivillig ensamhet så är det värt allt arbete.

– Ja allt går ut på att hjälpa dem som lever ett ensamt liv. Vi kommer att dela ut presentkort till personer som behöver det. Bland annat genom matkassar. Vi är många som hjälps åt, vilket även inkluderar våra diakoner och präster.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x