Espresso – Din lokala tidning
Café Sjöstugan i Vittsjö

Café Sjöstugan i Vittsjö

En (nästan) hundraårig mötesplats

LOKALT. Ryktet att Café Sjöstugan i Vittsjö skulle fira hundra år denna sommar blev kortvarigt. Lokalhistoriskt intresserade Claes Ruderstam kan berätta att det är blott 96 år sedan Vittsjöbon Annie Nilsson Tannäng startade Café Sjöstugan, närmare bestämt 1925.
–Ja jag kände egentligen inte riktigt igen att det skulle vara hundraårsjubileum nu, skrattar Cecilia Sundgren som driver Café Sjöstugan tillsammans med sonen Sebastian Nilsson, sedan sju år tillbaka.

REPORTAGE FRÅN 2021 – FÖR AKTUELLA ÖPPETTIDER OCH INFO, BESÖK CAFÉ SJÖSTUGAN PÅ FACEBOOK.

Oaktat åldersmissen har Café Sjöstugan i Vittsjö en intressant historia. Själva huset byggdes 1895 av järnvägsaktiebolaget, som en av två sommarstugor intill sjöstranden. Avsikten var att stadsbor skulle kunna hyra stugorna för att andas frisk lantluft på kurorten Vittsjö.
Trettio år senare startade alltså Annie Nilsson Tannäng caféet och lanserade namnet Sjöstugan. Efter några år köpte hon huset. Under hennes tid föddes också traditionen att caféet alltid öppnar på Valborgsmässoafton. Först på 1950-talet trappade Annie ner verksamheten. Därefter avlöste ett par caféinnehavare varandra, varav Ruth Fredholm drev caféet 1959 till 1970.

Viktig lokal mötesplats

På de nästan femtio åren fram till 1970 etablerade sig caféet som en viktig mötesplats för lokalborna och även för turister. Vittsjöborna värnade om sitt café och när kommunen inte ville ta på sig hela kostnaden för renoveringen av huset så fick några privatpersoner idén att bilda ett bolag i byn. Där erbjöds Vittsjöborna att köpa in sig för att kunna rädda Sjöstugan, som var i behov av omfattande renovering. Kommunen lämnade även bidrag. Bolaget arrenderade därefter ut Sjöstugan till caféverksamheten under ett 15-tal år.

Bra helhet

Sedan 1989 äger Vattenskidklubben Sjöstugan. De fick huset till skänks av bolaget under förutsättning att sommarcaféverksamheten skulle garanteras. Och så har det blivit. Klubben är centrum för verksamheten men caféet är ett viktigt sommarinslag.
– Det utgör en bra helhet med både Vattenskidklubben och caféet, säger Cecilia och berättar att många gäster frågar efter just vattenskidåkningen som ett välkommet inslag att sitta och titta på medan de njuter av fika och utsikt över sjön.

Café Sjöstugan i Vittsjö
Café Sjöstugan i Vittsjö har god fika i mysig miljö. Mitt i blåbärsriset sitter Inger och Kjell Nilsson med barnbarnen Lucas och Liam Hindorf.
Även långväga gäster

Än idag har Sjöstugan många trofasta besökare, både lokalbor och tillresta.
– En del kör så långt som 10 mil och kommer ändå regelbundet, berättar Cecilia.
Sjöstugan är känt som våffelcafé och för sina räksmörgåsar men har även lättare lunchalternativ som sallader, grillad smörgås, soppa och toast. Fikets väggar brukar också vara föremål för utställningar av lokala konstnärer. Just nu kan en fotouställning av Tommy & Marie ses.

Utökad kundkrets

Cecilia och Sebastian har under sina sju år lyckats öka på kundkretsen ytterligare även om pandemin har bjudit på sina svårigheter, framförallt förra året.
– Vi fick bygga om till ett större serveringsutrymme även om det redan från början var rätt stort.
I slutet av förra säsongen var det en hel del äldre som kände att det var tryggt att komma och fika hos oss i och med att det blev färre besökare. Det kändes gott att kunna erbjuda en mötesplats för de ensamma.

Café Sjöstugan i Vittsjö
Den som har tur kan få sitta på första parkett när vattenskidklubben tränar.
Ordinarie underhållning tillbaka

Trots lättade restriktioner sedan 1 juli kommer Sjöstugan att behålla placeringen om fyra personer per bord.
– Det känns fortfarande alltför osäkert att öka storleken på sällskap kring borden tycker vi. Men andra lättnader som det totala antalet gäster följer vi. Det innebär att vi i sommar släpper på den ordinarie underhållningen. Både för musikernas och gästernas
Under juli och augusti kan alltså Sjöstugans gäster se fram emot underhållning av Bygdespelarna och kyrkan, samt en allsångskväll. Eventuellt blir det även någon trubadur.

Text: jessica@espressomedia.se
Foto: erik@espressomedia.se

Här kan du läsa om ett annat Vittsjö-företag.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x