Caroline Österberg jobbar på Göinge utbildningscenter som Studie- och yrkesvägledare och hon vill gärna presentera vad hon och skolan kan erbjuda elever och kommuninvånare.
Vilka utbildningsformer är det du ansvarar för?
– Jag har hand om Yrkesvux, det är yrkesutbildningar på komvuxnivå vilket motsvarar de gymnasiala yrkesutbildningarna. Jag jobbar med de elever som går på våra yrkesutbildningar och även de som är intresserade av att börja en yrkesutbildning. Jag har även hand av den allmänna vägledningen i kommunen, personer som är intresserade av studier eller behöver vägledning är välkomna till mig antingen genom att boka tid på hemsidan www.guc.nu eller komma till min Drop-in på torsdagar 09:30-12:00 och 13:00-15:00. Jag informerar även på företag för att sprida information och skapa intresse för de yrkesutbildningar som finns hos oss. Jag jobbar även med Lärvux, vilket är en särskild utbildning för vuxna.
Om jag är en SFI-elev och jag vill läsa ex. Vård- och omsorgsutbildningen. Vad krävs av mig?
– Först och främst måstedu bli godkänd i SFI delkurs D för att sedan gå vidare till grundläggande vuxenutbildning och läsa Svenska som andraspråk och Samhällskunskap. När du är godkänd i dessa kurser är du behörig att söka in till Vård- och omsorgsutbildningen, som är på 3 terminer. Generellt så krävs minst godkända betyg i Svenska eller Svenska som andraspråk på grundläggande nivå för att kunna läsa en Yrkesutbildning men det finns anpassade kurser och utbildningar för att hjälpa dig på vägen dit.
Berätta om de yrkesutbildningar som erbjuds på Göinge utbildningscenter.
• Vård- och omsorgsutbildningen är till för personer som vill jobba inom vård- och omsorg vilket kan vara allt från äldrevård till LSS. Det finns många yrkesvägar att gå efter avslutad utbildning.
• Trädgårdsutbildningen för den som vill jobba inom trädgårdsnäringen och med parkskötsel.
• Vi har ett Industrispår som i dagsläget är fokuserat på Plåt- och svetsutbildning men som vi till hösten 2019 kommer att utöka med en CNC-utbildning, vilket är datorstyrd skärande bearbetning.
• Stenutbildningen som är ett hantverksyrke där man lär sig allt från brytning till bearbetning av sten.
Om jag redan jobbar inom något av dessa arbetsområden, kan jag validera mina kunskaper då?
– Om du jobbar inom ett område där vi utbildar kan du i samråd med mig och yrkeslärare göra upp en studieplan om hur en eventuell validering skulle gå till. Eleven får då visa sina kunskaper för att få kunskapen validerade mot betyg. Du kan dock bara validera vissa delar eller kurser, inte en hel utbildning.
Vad kostar det att läsa utbildningar?
– All utbildning är kostnadsfri och CSN-berättigad. Alla våra utbildningar räknas som heltidsstudier, det innebär att eleverna kan ansöka om fullt studiemedel från CSN. Elever kan, i samråd med Studie- och yrkesvägledare, läsa sin utbildning på deltid istället om elev behöver kombinera sina studier med arbete.
Var kan jag få mer information om era utbildningar?
– Du kan prata med mig, gå in på www.guc.nu eller besöka vår Inspirationsdag den 8 maj mellan 9-12. Där kommer vi visa upp våra utbildningar och det kommer att finnas SYV, lärare och elever på plats ifall du har frågor. Ansökningsperioden är öppen mellan 15 april och den 24 maj. Du gör din ansökan på hemsidan eller på Inspirationsdagen.
Caroline Österberg finns på Källgatan 12 i Sibbhult. Boka tid med henne genom hemsidan www.guc.nu.
Intervju: Jimmy Ek, Göinge utbildningscenter Foto: Jimmy Ek