Rubriken är kanske provocerande, men i många avseenden är den helt sann. Smaka på ordet! Cognac! Nog har det något magiskt, väldoftande, välsmakande, oemotståndligt insmickrande och angenämt förföriskt i sig. Ingen dryck kan mäta sig med cognac, den är dryckeshimlens mest lysande stjärna. Visst älskar jag den uppkäftiga whiskyn, den sammetslena calvadosen och understundom också en torr rom, en kärv grappa eller en smekande, ljuvligt doftande örtlikör. Men, ingen av dem kan mätas sig mot cognac och gå segrande ur striden – utom möjligen en gammal armagnac.
Låt oss börja att stifta närmare bekantskap med cognac och senare också med armagnac. Tillhör du liksom jag en lite äldre (och ädlare) årgång så vet du redan vad cognac är. Men tillhör du en yngre generation är cognac kanske något oprövat. I så fall, lyckliga du, har du mycket gott som väntar!
BRANDY
Vin odlas på många håll i världen där klimatet så tillåter, på senare år också i Sverige. I stort sett överallt där man odlar vin destillerar man också delar av det vin man framställer. Destillerat vin kallas helt enkelt vindestillat men om det dessutom lagrats på fat kallas det Brandy. Ordet brandy kommer från nederländskans ord för bränt (destillerat) vin, brandewijn, vilket för övrigt också gett oss ordet brännvin – fast det är något helt annat! Men, anmärker du kanske, brandy är ju engelska och inte franska! Helt rätt, och redan här ser du det engelska inflytandet över cognacen.
Cognac är en brandy, men en mängd krav måste vara uppfyllda för att en brandy ska få kallas cognac. Vi måste således inse att all cognac är brandy men att all brandy inte är cognac!
MÅNGA KRAV FÖR ATT EN BRANDY SKA FÅ KALLAS COGNAC
Cognacsdistriktet är strängt geografiskt avgränsat och ligger i sydvästra Frankrike runt floden Charente. Druvorna som ska bli till det vin som ska destilleras och småningom bli just cognac måste komma från något av de sex olika distrikt vi kan finna i området runt floden Charente. Man kan enkelt uttryckt säga att ju närmare den lilla staden Cognac druvan växer desto finare blir den cognac man kan framställa: Distrikten Grande Champagne och Petite Champagne har mark som är rik på krita och anses därför kunna ge de bästa vinerna för destillering.
Beteckningen Fine Champagne betyder att cognacen kommer till minst hälften från Grande Champagne i kombination med Petite Champagne.
I Borderies är cognacen av nästan lika hög kvalitet och Fins Bois ger fyllig och snabbt mognande sprit. Bon Bois och Bois Ordinaires har liten betydelse idag.
BENGT ARNE LARSSON