Espresso – Din lokala tidning
Daga Forsberg från Osby fyllde 102 år

Daga Forsberg från Osby fyllde 102 år

PERSONPORTRÄTT. Daga Forsberg firade nyligen sin 102:e födelsedag med middag, champagne och hurrarop hemma hos sin ena dotter i Osby. Det är en beundransvärd ålder hon har uppnått, och vi på Espresso fick en pratstund med Daga på boendet om hennes fantastiska liv hittills.

Daga Forsberg från Osby fyllde 102 år år härom veckan. Daga föddes i Hallaryd 1919 då spanska sjukan härjade, den tidens världspandemi. I sin tidiga ungdom träffade hon sin första kärlek Bernt som också blev hennes äkta man. De köpte en gård och bosatte sig i Visseltofta. Med Bernt var hon gift i hela 61 lyckliga år, fram tills han gick bort år 2000. På gården utanför Visseltofta höll de kor, grisar och höns. De var självförsörjande med kött och egenodlade grönsaker.

Sex barn

Samtidigt med gårdens skötsel så förvärvsarbetade Daga bland annat på Borgen i Osby. Paret fick sex barn där den yngsta i barnaskaran idag är 60 år och den äldsta är 83 år. Daga har 11 barnbarn och 18 barnbarnsbarn. Ett av hennes barnbarn är Osbys oppositionsråd Daniel Landin.
Daga är fortfarande en mycket social, aktiv och pigg dam. Hon följde nyheterna på Tv fram tills Covid19 kom ifjol, då hon tröttnade på hur de äldre behandlades i Italien. Som en följd av det la hon ner tv-tittandet. Daga bodde i lägenhet fram tills hon var 99 år, och har sedan dess bott på Rönnebacken, där hon trivs jättebra.

Daga Forsberg från Osby
Daga tillsammans med sin dotter vid espressos uppvaktning.
Många upplevelser

Att fylla 102 år har respekt med sig. Daga är född 1919 och nu är vi i år 2021, det har hänt mycket ute i världen med alla tänkbara nyttiga uppfinningar och nyheter.
Vill du berätta lite själv Daga?
– Ja, jag har upplevt andra världskriget. Telefonen var en jättebra världsuppfinning för att inte tala om när TV:n uppfanns och vi kunde köpa hem sensationsapparaten som då var svartvit, bara det i sig var stort. Jag har även träffat nuvarande kungens farfar Gustav VI Adolf på torget i Osby, det var nog 1958 som han var här. På tal om kungen så gratulerade kung Carl-Gustav och Silvia mig med ett telegram på min 100 -årsdag, säger Daga och pekar på telegrammet som är inramat och står i bokhyllan med alla andra fina foton.

Stor uppvaktning

Vid vårt besök var Dagas rum på Rönnebacken fullt av färggranna blomsterarrangmang eftersom hon precis fyllt år. Osby kommun gratulerade henne med en tjusig bukett som hon stolt visade upp.
Espresso uppvaktade givetvis också Daga med en prinsesstårta. Den var hon var mycket glad över att få dela med sina kamrater och personalen på boendet vid en senare fika.

Eget recept

Vad är hemligheten med att kunna uppnå denna höga åldern Daga?
– Hemligheten kan vara de egenodlade grönsakerna som vi hade på gården i Visseltofta och att jag äter mycket grönsaker fortfarande. Jag är oerhört tacksam över att få vara så pigg, glad och kry som jag är, säger Daga med ett skratt och fortsätter:
– Det är inte fel att börja arbeta när man är yngre, och sen har jag alltid tyckt om att sy och handarbeta. För att inte tala om alla dansbanor jag har dansat på. Jag har rest mycket ute i Europa och så är jag fortfarande medlem i Osbys PRO. Sen har jag varit lyckligt lottad med att få mina fantastiska barn och ha gårdslivet tillsammans med min käre man. Det är nog mitt recept, avslutar Daga intervjun.

Fotnot: Givetvis följdes alla FHM:s rekommendationer under besöket. Daga är vaccinerad.

Text & foto: anita@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x