Espresso – Din lokala tidning

Dags att fixa terrassen

Inget är väl mer efterlängtat än en kopp kaffe på terrassen? Terrassen, en plats att njuta på.

Tyvärr så är oftast inte uteplatsen helt underhållsfri. Har man en stenlagd terrass så kommer mossan och laven, mellan plattorna frodas ogräset och med lite otur så hjälper myrorna till med att underminera med sina gångar.

Väljer man ett trädäck så fordras det någon form av skydd för att förhindra sprickbildning och att träet chanserar. En av de vanligaste behandlingarna är träolja. För att få ett fullgott skydd bör man olja två gånger om året. En gång på våren för att skydda mot solens strålar och en gång på hösten för att skydda mot regn, snö och is.

I dag är nog det populäraste alternativet en pigmenterad terrasslasyr som finns i ett 15-tal olika kulörer. Terrasslasyren lägger man på precis som träolja men den har en hållbarhet på upp till tre år.
Innan man behandlar golvet så ska det givetvis vara rent. Ett orent trägolv gör att resultatet blir sämre och ev. mörka fläckar syns igenom den nya behandlingen. Vid rengöring rekommenderar jag ett medel som är avsett för rengöring av, i detta fallet, terrassen, alltså inte såpa eller andra rengöringsmedel. Vid fel typ av rengöring finns det risk att gammal olja eller lasyr minskar inträngningen av den nya behandlingen.

Gör så här:
Vät underlaget med kallt vatten och lägg på medlet med en roller eller pensel och låt verka ca 20 minuter. Se till att underlaget inte torkar, tillför i så fall mer vatten. Skura med en grov skurborste (terrassborste) och skölj därefter med vatten. Använd inte högtryckstvätten! Vid för kraftig bearbetning med högtryck kan ett gammalt och slitet golv lätt flisa sig. Det räcker bra med vanligt s.k. kommunalt tryck. Skölj noga för att ev. rester av rengöringsmedlet inte ska påverka det nya resultatet och förkorta hållbarheten.

Sista steget… Stryk en till två brädor åt gången med roller eller pensel. DET RÄCKER MED EN STRYKNING och torka bort ev. överskott. Låt torka.

Nu är det bara att njuta av er fina terrass och den stundande sommaren.

Dorthy Olsson
Målerifirman Sture Persson, Knislinge

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy