Espresso – Din lokala tidning

Dags att hålla rent

Både Älmhults och Östra Göinges kommuner har anslutit sig till skräpplockardagarna ”Vi håller rent” våren 2019. Dessa initieras i en nationell kampanj av föreningen Håll Sverige Rent och kommer att ske under vecka 16 till 18.

På kommunernas hemsidor har man kunnat läsa uppmaningen till privatpersoner, förskolor, skolor och föreningar/arbetsplatser att anmäla sig till skräpplockardagarna. Kort sagt innebär dagarna att barn, ungdomar och vuxna plockar skräp och städar upp i sina närområden.
En renare omgivning ökar allas trivsel och trygghet i hemkommunen samt sparar pengar och miljö. Det är trevligare för alla att vistas på rena gator, torg och parker och tryggare och trivsammare för barn, vuxna och djur. Därför är det viktigt att motverka nedskräpning.

Förening bakom kampanjen
Vi Håller Rent är Sveriges största aktion mot nedskräpning där hundratusentals små hjältar plockar skräp varje vår. Genom lustfyllda aktiviteter och pedagogik lär sig barnen vad nedskräpning innebär för natur, människor och djur. Tanken är att om man redan som liten får lära sig vad nedskräpning leder till så gör det att man blir mindre benägen att själv skräpa ner i framtiden.

Östra Göinge – kan de slå rekordet?
I Östra Göinge deltog närmare 1000 barn och unga tillsammans med 200 vuxna i 2018 års skräpplockarvecka, ett imponerande resultat. Ett och annat kommunalråd har också föredömligt siktats i skräpplockartagen under kampanjerna som kommunen deltagit i. Genom skräpplockningen får vi renare byar samtidigt som kunskapen sprids om vikten av att slänga skräpet i papperskorgen och inte i naturen. Årets skräpplockning sker under vecka 17 i Östra Göinge och dagarna är uppdelade som följer: Tisdag 23/4: Glimåkra; Onsdag 24/4: Sibbhult och Immeln; Torsdag 25/4: Knislinge; Fredag 26/4: Broby; Måndag 29/4: Hanaskog och Hjärsås.

Ämhultsborna ska dokumentera
Älmhult börjar plocka skräp redan under vecka 16 och det pågår fram till vecka 18, 15 april – 5 maj. Kommunen peppar dessutom deltagarna att lägga upp bilder på Facebook eller Instagram och tagga dem med #hållsverigerent för att visa upp sin insats. Alternativt kan man skicka in bilderna till kommunen som kommer att publicera ett kollage av de bästa bilderna.

Elektriskt pris
Den kommun som engagerar flest skräpplockande barn i förhållande till antal barn i kommunen och anordnar den bästa skräpplockaraktiviteten kan vinna ett pris i form av en spelning med glädjespridarna Electric Banana Band och Bröderna Norberg. Lördagen den 7 september uppträder de i den kommun som är bäst i Sverige på skräpplockning. Kanske får älmhults- eller östra göingeborna glädjen att rocka loss i skräpplockaryra.

Fotnot: Läs mer på www.hsr.se/, www.almhult.se eller www.ostragoinge.se

P.S. Har du inte anmält dig till skräpplockarveckorna så är det dock inget som hindrar att du ändå hjälper till att plocka lite skräp där du ser det.

Text: jessica@espressomedia
Foto: Håll Sverige Rent

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy