Espresso – Din lokala tidning
skarmavbild 2023 04 11 kl. 21.31.26

Dags att prata pengar

MED DINA BARN

JOHANNA LEVIN BANKRÅDGIVARE PRIVAT

EKONOMI. När vi växte upp var pengar fortfarande något du kunde hålla i dina händer. För dagens barn är det annorlunda och pengarna syns numera inte mer än siffror i mobilen när man kollar hur mycket man har kvar på kontot. Hur ska du som förälder kunna få barn att förstå vad pengar här och hur man ska förhålla sig till det, när pengar inte längre är något konkret?

En av de vanligaste frågor vi får från föräldrar är när det är dags att börja ge barnen veckopeng. En svår fråga, eftersom alla barn är olika och mognar vid olika ålder. Att redan i den tidiga skolåldern, då de flesta barn börjar räkna matematik i skolan, börja med veckopeng kan vara en god idé för att när barnen sedan närmar sig mellanstadiet gå över till månadspeng. Då inleder du med att ge barnet en liten summa, som ni gemensamt kan se växa månad för månad, för att gå över till en större summa när barnet sedan blir äldre. Då kan det även vara läge för ett eget betalkort och swish, om ditt barn har en mobiltelefon.

Två saker är särskilt viktiga när du lär ditt barn om ekonomi. Det ena är att ni redan från början talar om vikten att spara. Har barnet någon större leksak, ett tv-spel eller en tröja som man drömmer om – visa hur mycket som behövs och hur länge man behöver spara. Uppmuntra gärna att lägga undan hälften av veckopengen i början till något lite större, då är det enklare att barnet sparar när det blir äldre.

En annan viktig sak är att inte skjuta till mer pengar när barnets månadspeng har tagit slut. Om dina pengar är slut, då är det slut och detta kan få tråkiga konsekvenser. Lär man sig det som barn, när konsekvenserna kanske inte är så stora sett ur en vuxens perspektiv, blir det enklare att ta med sig den lärdomen in i vuxenlivet.

Hur stora summor ett barn ska få är även det svårt att svara på. En veckopeng på 30 kronor för det mindre barnet och runt 200-250 kronor i månadspeng för det äldre kan vara ett riktmärke om man samtidigt uppmuntrar barnet att lägga undan en summa varje månad till sparande.

Banken kan hjälpa dig med det praktiska kring hur du kan få swish, betalkort och BankID men även hjälpa dig svara på frågor kring ditt barn och deras ekonomi.

FEM SNABBA RÅD FÖR DIG SOM ÄR FÖRÄLDER:

1. Kom överens om vad pengarna ska räcka till och om det finns möjlighet att tjäna extrapengar, till exempel genom att göra sysslor hemma.

2. Prata med barnen om sparande och om hur pengar fungerar med hänsyn till deras ålder och mognad. Äldre barn behöver till exempel lära sig fördelar och nackdelar med att låna pengar, för att minska risken att hamna i en skuldfälla.

3. Låt barnen göra misstag och köpa en i dina ögon meningslös pryl. Det är en del i att lära sig hantera pengar.

4. Ge inte mer pengar än det som ni kommit överens om. Tar pengarna slut så är det en del i lärandet och att de förstår att det inte bara kan få mer.

5. Ett bankkort är en bra idé när barnen är mogna för det och ger en ökad ansvarskänsla.

JOHANNA LEVIN, BANKRÅDGIVARE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x