Espresso – Din lokala tidning
skärmavbild 2024 02 25 kl. 12.21.42

Dags att söka feriearbete – så funkar det i praktiken

Årets ansökan till feriearbete är nu öppen och vi passar på att prata lite med Ann Ollhage, arbetsmarknadskoordinator och den drivande kraften bakom denna mastodontiska samordning.

För det första, varför kallas det feriearbete och inte sommarjobb?

-Vi har valt att kalla det feriearbete eftersom ett sommarjobb söker man på sina meriter, likt ett vanligt arbete. Ett feriearbete lottas ut mellan de som söker och då har alla lika stor chans att få ett arbete, helt oberoende av kunskaper.

För att kunna söka feriearbete i Östra Göinge kommun måste du vara född -06, -07 eller -08 och vara folkbokförd i kommunen. Hur går man tillväga för att söka feriearbete?

-På vår hemsida finns det utförlig information med text och filmer om hur du ska göra för att söka men i korta drag så gör du en ansökan där du skriver vad du har för intressen, önskemål, vilka perioder du vill jobba och inom vilka områden du kan tänka dig att jobba. Efter den 15 mars, när alla ansökningar är inne, påbörjas lottningsprocessen där vi helt slumpvis lottar ut vilka som ska få erbjudande om feriearbete. Det är också då det gedigna arbetet börjar med att försöka erbjuda alla just de arbetsplatser och perioder de sökt.

Det måste ju vara ett massivt pussel att tillgodose allas önskemål…

– Ja, det är ett himla pusslande. Vi försöker så gott det går erbjuda alla den plats och period de sökt. Vi tittar först och främst på period och önskad arbetsplats men också så nära hemmet som möjligt och vilka intressen de har.

Hur många arbetsplatser erbjuds?

– Vi får varje år en budget att förhålla oss till och i år kan vi erbjuda 80 platser. Innan hade vi fler platser och att vi har färre i år beror inte på sänkt budget utan höjda sociala avgifter.

Hur går det till när du letar arbetsplatser?

– Det går oftast lätt. Vi har goda kontakter med kommunes enheter och föreningar. De som redan är inne i ”rullorna” brukar ställa upp år efter år. Men jag ställer frågan redan i januari till enhetscheferna runtom i kommunen.

Vilka är dina tre bästa tips till ungdomar som ska söka feriarbete?

• Var öppen och våga prova olika arbetsområden. Även ett arbete du kanske inte är intresserad av ger dig erfarenheter och referenser i ditt CV.

• Skriv gärna om det är något vi behöver känna till i din ansökan så vi kan göra rätt placering. T.ex om du är allergist mot gräspollen kanske vi inte ska placera dig i utemiljö.

• Berätta om dina framtidsintressen. Det är också mycket det vi tittar på när vi placerar dig.

FERIEARBETE INOM KOMMUNEN

Du som är född 2006, 2007 eller 2008 kan söka feriearbete i en kommunal verksamhet.

Feriearbetet omfattar 90 timmar under tre veckor.

Arbetsområden

Lokalvård, kök, barnomsorg, äldreomsorg, daglig verksamhet och LSS, vaktmästeri- och parkarbete, föreningar samt kultur och fritid.

Perioder

Period 1: vecka 24-26 Period 2: vecka 27-29 Period 3: vecka 30-32

Viktiga datum

Du kan ansöka den 15 februari-15 mars.

Mer information

Läs mer om feriearbete och hur du ansöker på kommunens webb:

www.ostragoinge.se/feriearbete

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x