Espresso – Din lokala tidning
hogskola

Dags för högskola och universitet

HÄR KOMMER NÅGRA SAKER DU BEHÖVER TÄNKA PÅ

Sommaren börjar närma sig slutet och för många innebär hösten starten på nästa fas i livet: Universitet- eller högskolestudier. Oavsett om du kommer direkt från gymnasiet eller har jobbat några år är det en ny ekonomisk vardag du ställs inför. Här ger vår expert sju goda råd för hur du vad du ska tänka på för en trygg studietid:

BUDGET:

Skriv ner alla dina inkomster och utgifter (glöm inte sådana fakturor som kommer en gång per år!) och gör en budget därefter. Var ärlig mot dig själv, gör ingen glädjekalkyl av typen ”jo, men jag kan äta nudlar sju dagar i veckan”. Med en bra beräknad budget får du en stabil och trygg ekonomisk tillvaro.

SPARA:

Se till att spara en liten peng varje månad – både nöje och sparande. Sparandet är bra om du får större oförutsedda utgifter, eller om dina studiekompisar får en rolig idé att dra till Berlin över helgen. Med ett månadssparande har du möjlighet att både klara höga elräkningar och spontana nöjesresor.

VECKOHANDLA:

När du har en budget klar kan det vara bra att se över kostnaderna för större utrymme till sparande och nöje. Genom att göra en veckomatsedel och veckohandla har du möjlighet att minska på spontana utemiddagar och maxa matlådorna. Även matsvinnet kan minska om du planerar för vad du ska köpa. Bli medlem i din matbutik för att få rabatter och erbjudande.

STREAMINGTJÄNSTER OCH PRENUMERATIONER:

Många tjänster har idag studentrabatter, se till att nyttja dessa. Annars är rådet att prioritera, kanske räcker det med en tjänst åt gången? Gå samman ett kompisgäng och prenumerera på en tjänst var, så har ni en anledning att träffas hemma hos varandra och se serierna tillsammans.

… OCH GLÖM INTE DIN HEMFÖRSÄKRING:

Budget och sparande är basen för en trygg privatekonomi. På samma sätt är en hemförsäkring grunden för ett tryggt boende. Prata med ditt försäkringsbolag och försäkra dig om att du har rätt skydd för ditt boende, så är du trygg även om olyckan är framme.

JOHANNA LEVIN

Bankrådgivare, Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x