Espresso – Din lokala tidning
konstrunda

Dags för Konstrundan Mittskåne

MIRA KYSINGER LOWEJKO OCH PETER GRUVANDER SER FRAM EMOT NYA MÖTEN

KONSTRUNDA. Sammanlagt 53 konstnärer medverkar i Konstrundan Mittskåne, som har blivit en tradition under påskhelgen. Från samlingsutställningen på Hovdala Slott kan besökare hitta ut i landskapet och uppleva konsten på den plats där den skapades. Vi träffade keramikern Mira Kysinger Lowejko och målaren Peter Gruvander som är två av de konstärer som välkomnar dig in i sin skapande värld.

För Mira Kysinger Lowejko är årets konstrunda den första i Konstgillet Mittskånes regi. Hon håller som bäst på att bygga upp utställningslokalen i anslutning till den atelje i Kärråkra som hon delar med keramikerkollegan Marie Torstensson. Här är vi på landet, även om det är knappt fem minuter till centrala Hässleholm.

konstrundan101
Mira Kysinger Lowejko framför ven vedeldade keramikugnen på gården i Kärråkra, där hon i påsk öppnar ett krukmakeri tillsammans med Marie Torstensson. Inspirationen till hennes vaser och skulpturer har hon bland annat hämtat från pionens form.
mira140

– Jag hade min första keramikupplevelse som femåring och visste tidigt att det var detta jag ville syssla med, säger Mira. 

Sedan dess har hon utbildat sig på bland annat Capellagården på Öland och HDK Valand – Högskolan för konst och design i Göteborg.

– Jag jobbar med både konst- och bruksföremål – och jag vill mena att bruksföremålen är konst i allra högsta grad, säger Mira som just nu jobbar med naturen som inspiration i sina kreationer.

Naturliga former i rörelse

– Det började med en skoluppgift på Capellagården där vi skulle plocka något i trädgården som inspirerade till formgivning, berättar Mira.

Hon valde pionen, och landade i en form som hon återkommit till. Små drejade skålar sätts samman till en större helhet som bildar skulpturer och vaser med organiska former.

– Jag är dansare i grunden och har alltid tyckt att det är fascinerande med rörelse. Att bygga rum och skapa känslor. Leran är ett så oerhört levande material – trycker man på ett ställe så buktar det ut någon annan stans. Men all den rörelse som finns i skapandeprocessen har en tendens at försvinna när leran bränns till keramik. Om det finns någon röd tråd i mitt skapande så är det nog att försöka fånga den där rörelsen, även när objektet är klart.

Pionformen återkommer både i skulpturer och dekorativa vaser. Ett stort exemplar står redo att levereras till Konstrundans samlingsutställning – liksom de senaste två åren är det Hovdala Slott som är platsen där man kan få ett axplock av de deltagande konstnärernas uttryck innan man ger sig ut i lanskapet.

– För mig är det första året som jag medverkar, och bara för några dagar sedan var jag på Hovdala för första gången. Vi håller på att starta upp ett krukmakeri här i Kärråkra, och konstrundan känns som ett bra sätt att få människor att upptäcka att vi finns här, säger Mira.

Minnesfragment på Garnisonen

Bakom dörren i en av kasernkorridorerna på det gamla militärområdet i Hässleholm som idag kallas för Garnisonen träffar vi Peter Gruvander. Målaren från Kristinehamn har nyligen gjort en helomvändning i tillvaron och sagt upp sig från en rektorstjänst för att satsa helhjärtat på sin konst.

– Plötsligt har jag tid, och det sätter igång saker. Mycket av det jag målar nu bygger på gamla intryck från resor jag har gjort – antingen nära eller långt borta, berättar Peter.

Och varje resmål representeras av sina färger och former – ett länge undanstoppat skissblock från en resa i indien 2008 ligger uppslaget på ett arbetsbord täckt av färgstänk.

– Jag skissar mycket när jag är ute, men skriver också. Man glömmer ju, men med texterna kommer det tillbaka otroligt mycket bilder som jag har sorterat bort ur minnet. Jag gräver ur arkivet – plockar ord och bildsätter dem. Vid en ålder av 61 har man massor av intryck att ösa ur, säger Peter och konstaterar att allt vi har runt oss på väggarna har skapats under det senaste året.

gruvander69 2
Peter Gruvander i sin ateljé på Garnisonen i Hässleholm. Många motiv i peters måleri kommer från tidigare upplevelser i livet – bland annat resor i hela världen.

– Jag har egentligen inte tänkt på det – men av det som jag kommer visa är nästan allt nya grejer. Det är kul att få in folk där man vanligtvis är själv med sin konst – man kan ju inte räkna med att alla ska gilla allt, och jag har märkt att många blir nyfikna på att titta på det som jag själv inte har valt att hänga upp på väggarna. 

Skönhet och förfall

Där finns bilder från Sicilien, Berlin, Indien. Fröställningar på Göteborgs botaniska trädgård i höstens nedbrytningsstadium har lånat sin form och färg till flera tavlor.

– Jag gillar att jobba stort och med mycket färg. Men jag försöker utmana mig och pröva olika format. Tusch och akryl är det jag främst använder till mina målningar. Den stora utmaningen är ofta att stoppa i tid. Jag vill att mina målningar ska utstråla en klarhet, men samtidigt en skitighet… blir det alltför perfekt så blir det inte längre intressant.

Att jobba inom skolans värld har inneburit en tillvaro fylld av möten och mänsklig kontakt. De långa timmarna i ateljén präglas ofta av ensamhet.

– Jag utbildade mig till bildlärare för att kunna hålla på med konsten, och är väldigt glad för de gånger då jag märkt att det jag har kunnat presentera för elever genom konsten har varit avgörande i deras liv. Nu vill jag låta mitt eget skapande ta plats – det blir ensamt, men jag fascineras av ensamheten och vad den sätter igång.

Tar tillvara på möten

Peter Gruvander är en rutinerad deltagare i Konstrundan Mittskåne och ser fram emot att få öppna upp sitt skapande rum för besökare under påsken.

– När man spenderar mycket tid själv blir mötena med andra viktigare. Som många andra försöker jag att jobba mycket med att lägga ut min konst i sociala medier, men det är något helt annat att öppna dörrarna till det kreativa rummet än att synas på nätet eller hänga en utställning. Det är spännande att se vad man får för reaktioner, och även om man brukar bli ganska utmattad över att vara på plats alla dagarna under konstrundan så försöker jag ta tillvara på varje möte och se människorna som kommer hit!

 dsc0399
Lena-Maria Jagorstrand, ordförande för Konstgillet Mittskåne.

”Ett spännande område”

Lena-Maria Jagorstrand är ordförande för Konstgillet Mittskåne och deltar själv som konstnär. Årets upplaga av Konstrundan Mittskåne är den 22:a i ordningen.

– Vi omfattar sex kommuner och har de senaste åren haft samlingsutställningen på Hovdala slott. Konstrundan arrangeras av Konstgillet Mittskåne, och alla som deltar är medlemmar. Som medlem i Konstgillet ska man ha en högre konstnärlig utbildning eller ha medverkat i minst tre jurybedömda utställningar, berättar hon.

– Vi har länge verkat för att lyfta fram de konstnärliga kvaliteter som finns i området mellan kusterna. Det är ett spännande område, som tidigare  har hamnat lite i skymundan mellan konstrundorna i öst och väst.

Text&Foto: Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x