Espresso – Din lokala tidning
dsc4532 mindre

Dags för skördefest på Hovdala

EVENEMANG. I slottsträdgården på Hovdala slott vårdas arvet efter långa tiders odlingstraditioner, samtidigt som nya moderna grepp får ta plats. Den 17 september öppnar hela slottet upp för lokala matproducenter, hantverkare och massor av besökare. Det är dags för årets skördefest!

Jenny Lindberg, slottsträdgårdsmästare på Hovdala slott håller på att rensa marken från fallfrukt under äppelträden kring orangeriet. 

– Det blir mycket spill tyvärr, vi har pratat om att få det mustat och kunna sälja en buteljerad hovdalamust till årets skördefest – om vi hinner!

Skördefesten lockar varje år omkring 4 000 personer på en dag till Hovdala slott. Förutom den stora uppslutningen bland utställare – från lokala matproducenter till hantverkare –  finns det en del unikt att upptäcka i parken kring slottet.

– Här är ett träd som vi alltid stannar vid under guidade turer, berättar Jenny och visar en tätbevuxen dunge med både tjocka stammar och spädare skott.

– Pimpernöt. Detta är ett av få exemplar som finns i Sverige, och definitivt ett av de största. På Carl von Linnés resa genom Sverige på 1700-talet nämner han exemplar från Skånska slottsparker, och man tror att detta trädet är planterat samtidigt.

 dsc4580
 dsc4511
Slottsträdgårdsmästare Jenny Lindberg vid slottsparkens Pimpernötsträd – en raritet i Sverige.

Bland de spetsiga löven växer knippen med små physalisliknande frukter som Jenny vecklar upp och visar ett litet bär.

– Det ska ha laxerande effekt och användes till medicinska ändamål, berättar hon.

Kulturhantverk

I slottets butik och reception träffar vi Therese  Almqvist, verksamhetsutvecklare på slottet och Sandra Anderberg, programansvarig.

– Skördefesten är ett av våra stora evenemang på året – det är väl medeltidsdagarna i Maj som är större, konstaterar Sandra Anderberg som gärna lyfter fram några av de nya greppen inför årets upplaga.

– Vi har haft en satsning på kulturhantverk under året och vill gärna visa upp mer av det perspektivet. Det blir fårklippning och fårvallning på området, och bland annat har vi en tidigare kursledare – Michael Ritter från Vittsjö – som visar sina gräshantverk Han tillverkar skålar och korgar helt av gräs. De är både vackra, funktionella och miljöriktiga – bara att slänga på komposten när de blir slitna!

Mattorg och akrobatik

Under skördemarknaden gäller fri entré till slottet, vilket gör det svårt att uppskatta hur många besökare som kommer varje år.

– Vi brukar räkna det till ungefär fyratusen, men med tanke på hur resten av vår säsong har sett ut så tror vi kanske att det kan komma fler. Alla våra större evenemang i år har dragit mer folk än vi väntat oss, säger Therese Almqvist.

– Sedan några år har vi samlat all matservering till ett eget litet torg nere vid ridbanan, och en nyhet för i år är ett samarbete med akrobatikgruppen Cirque Arte Diem från Tollarp som kommer hit och spelar en föreställning.

Från jord till restaurangbord

Även slottsrestaurangen håller öppet under skördemarknaden, och i slottsträdgåren träffar vi Philip Nguyen, som kockar i restaurangköket.

– Vi lägger upp menyerna efter vilka råvaror som finns tillgängliga. Jag var ute i skogarna häromkring och hittade kantareller, så det blev en svamprisotto, berättar han medans han klipper fänkålsvippor till dagens anrättning.

– Det är lyxigt att ha tillgång till en hel trädgård för att plocka färska örter och kryddväxter, säger han glatt.

Även trädgårdsmästare Annika Ahlbin påtar i slottsträdgården, som i år har planerats efter ett tema som både ser framåt och bakåt.

– Vi har en fotoutställning på slottet som heter Då och Nu. Den  visar Hovdala idag och för 40 år sedan, då försvarsmakten använde området. Trädgården är uppdelad i åtta kvarter, varav fyra odlas efter gamla traditioner, och fyra speglar lite modernare tankesätt. Bland annat har vi satt fokus på självhushållning, slow flowers – alltså egen odling av snittblommor i stället för att köpa importerat, komplementfärger i trädgården och vatten, säger Annika.

Förlängd säsong

Området kring Hovdala slott besöks årligen av omkring 140 000 personer som antingen vill njuta av slottet eller vandra i de vackra omgivningarna. Från påsken och under hela sommaren ordnas allt från musikarrangemang till berättarkvällar och kurser. 

– Man kan säga att Skördefesten är den stora finalen på vår huvudsäsong, men förra året satsade vi även på höstlovsaktiviteter, vilket fick stort genomslag. Det kommer vi att göra om i år, säger Sandra Anderberg.

– Vintertid är det lite väl kallt att ha arrangemang i de flesta delar av slottet, men inför julen ordnar restaurangen julbord, och då öppnar vi upp vårt besökscenter under några veckor.

Text&Foto: erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x