Espresso – Din lokala tidning
En racingkille visar utrustning

Daniel Vebster har en brinnande passion för racing

”Det låter häftigt och det går väldigt fort”

BIL&MOTOR. För en månad sedan tog Daniel Vebster körkort. På sin 18-årsdag. Nu får han köra bil på svenska vägar. Men sedan länge har han tävlat i Italien. Då kan det handla om 250 kilometer i timmen med en Porsche på Monzabanan.
Daniel är en extrem talang. Fick sin första gokart i sjuårsåldern och på frågan om hans intressen i livet svarar han:
– Det finns bara racing. Jag vill vinna 24-timmarsloppet på franska Le Mans.

Första fartupplevelsen var nog att åka 4-hjuling i Lenhovda. Ungefär i samma ålder som de flesta jämnåriga har lärt sig cykla. Kanske med stödhjul. Familjen Vebster, förutom Daniel också mamma Tanja, pappa Fredrik och bror Simon, bodde i den småländska vildmarken men flyttade snart till Knislinge i Östra Göinge kommun.
Här gick Daniel i skolan, men man kan inte påstå att intresset för fartfyllda äventyr avtog.
– Jag fick min första gokart när jag var sju, det är ofta så det börjar, berättar Daniel när vi tar en fika i föräldrahemmet i Åhus.

Racinggymnasiet
Sedan tre år tillbaka hittar man familjen där. Daniel Vebster går nu sista året på racinggymnasiet på Ring Knutstorp med inriktning på tävlingsteknik och entreprenörskap. Det vill säga när man inte hittar honom bakom ratten på en Porsche Cayman på någon av de klassiska tävlingsbanorna i Europa. Det går fort – och det går väldigt bra.
– Ja, redan när jag började tävla med min gokart stod det klart att jag har talang för det här, säger han med ett skratt.


Många resor
Målet är att ha racingsporten som yrke. Det blir många och långa resor och nu i coronatider handlar det om att ta bilen till Italien. Där väntar testdagar innan tävlingarna. Att memorera banan, var man ska bromsa och var man ska svänga.
Hastigheterna för oss vardagsbilister är svindlande. 250 kilometer i timmen på en raksträcka är inte att leka med.
Daniel Vebsters genombrott i Europa kom i Formel 4-klassen för Team Cram Motorsport.
– Jag fick väldigt bra resultat med tanke på det material jag hade att köra med.

Kör för Porsche
Efter framgångarna där följde tävlingar med GT-bilar. Daniel kör för Porsche i en Cayman GT4. Just nu är det fokus på italienska mästerskapet, som Daniel siktar på att vinna.
Uppmärksamheten för sporten är stor i Italien, precis som uppbackningen från familjen här hemma. Pappa Fredrik är med på alla tävlingar.
– Ja, vi har ett gemensamt mål att lyckas. Jag antar att mitt intresse för racing, bilar och motorer kommer från min far, som tidigare tävlade inom rallysporten.

En av de yngsta
Daniel Vebster är en av de yngsta som kör i mästerskapsserien. Det finns två förare på varje bil. Daniel knep en andraplats i premiären, något han inte är nöjd med.
– Min stallkamrat lyckades inte riktigt så jag fick jaga konkurrenterna hela tiden. Men jag siktar på att vinna mästerskapet, konstaterar han.
När man ber Daniel beskriva vad som gör honom till en extraordinär racingtalang funderar han rätt länge.
– Det jag sysslar med är det roligaste som finns. Det är viktigt! Och jag ger aldrig upp. Jag vet att jag har talang men riktigt vad den består av har jag faktiskt ingen aning om.

Många valmöjligheter och drömmar
Framtiden är spännande. Det finns många valmöjligheter. Och naturligtvis finns det drömmar…
– Jag vill bli proffs, köra i The World Endurance Championship och en höjdpunkt hade varit att vinna det klassiska 24-timmarsloppet på Le Mans i Frankrike, säger han och får det att låta fullständigt möjligt.
Daniel Vebsters karriär hittills finns samlad i ett väldigt stort prisskåp. Tillsammans med ett otal tävlingsoveraller och hjälmar. Fast det är snart dags att bygga ut prisskåpet. Och vem vet, kanske står trofén från GT-tävlingarnas verkliga paradlopp på plats där en dag.

Fotnot: Begreppet GT-bil och GT-tävlingar kommer från italienskans Gran Turismo. Namnet förknippas oftast med långdistanstävlingar och bilarna är egentligen sportbilar anpassade för banracing.

TEXT: LASSE LINDELL
FOTO: LASSE LINDELL, PRIVAT

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy