Espresso – Din lokala tidning
img 5856 2

Därför flyttar lönsingar till Finland

Säger någon i Lönsboda, att de har flyttat till Finland, har de troligen bara bosatt sig i huset Finland vid Östra Storgatan 1.

Men varifrån fick huset Finland sitt namn?

Ja, det är en lång historia, som börjar i Kristianstad, vid Helge å, en bit från Långebro. Där hade finnen Julius Holmberg i mitten av 1800-talet ett värdshus med trädgård. I folkmun blev platsen kallad ”Finland”, med tanke på finnen. År 1867 startades ett bryggeri på platsen. Det fick givetvis heta Finlands bryggeri.

När järnvägen skulle byggas förbi Lönsboda 1899, köpte Finlands bryggeri en tomt vid järnvägsstationen i Lönsboda. Året efter stod Hotell Finland färdigt, med krögaren Per Olsson som värd.

brandfinland2p
Hotell Finland brändes upp av brandkåren

I mitten av 1960-talet lades hotellrörelsen ned och byggnaden stod tom. Lördagen den 16 november 1968 samlades hela Lönsboda med omnejd, för att se brandkåren bränna ned hotellet. Det blev en rejäl brasa.

På den lediga tomten byggdes 1971 ett flerbostadshus. Det fick förstås i folkmun ärva Finlandsnamnet. Därför går det numera att flytta till Finland i Lönsboda.

Sven Hellgren

Foto Klas Bertil Nilsson (brandbild)

Foto Sven Hellgren (bostadshus idag)

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x