Espresso – Din lokala tidning

De skapade en festival som de själva ville gå på

Nu är Växjö Country Roots Festival störst i landet

År 2014 träffades ett gäng gamla musikanter och kompisar på den anrika konsert- och biosalongen Palladium i Växjö. Deras mål var att skapa en musikfestival som de själva ville gå på. En av dem var Osbyjournalisten Lasse Lindell.
– Meningen var att göra en speciell festival med vår egen favoritmusik. Hur stor publiken skulle bli var inte huvudsaken. Men det blev en enorm succé.
Så den 27 april firar Växjö Country Roots Festival femårsjubileum. Och är i dag den största inomhusfestivalen för genuin countrymusik i hela landet.

En gång om året kan man kliva rakt in i världen av äkta countrymusik från 1920–1950-talet. Stämningen är hög, musikvänner från hela landet och även från grannlandet Danmark träffas och upplever ”den bästa musik som någonsin skapats” tillsammans.
Det är musik i sju timmar. Det är mat och dryck – fullständiga rättigheter finns – och skivförsäljning av gamla rariteter samsas med en utställning av unika konsertaffischer. Det är kort och gott ”Växjö Country Roots Festival” på Palladium i Växjö.
– Vi kände att det var dags att lyfta upp vår musik, ursprunget till praktiskt taget all populärmusik i dag. Det handlar om Old Time, Bluegrass, Countryblues, Western Swing och Honkytonk. Riktigt gammal god countrymusik framförd på i huvudsak akustiska instrument, berättar Osbybon Lasse Lindell som sitter i festivalstyrelsen.

Meningen var att göra det en gång, bara för att bevisa att det gick. Men verkligheten ville något annat. Festivalen blev en jättesuccé.
– Att så många människor skulle hänga med på vår idé var en liten överraskning. Växjö kommun stöttar oss och musikproducenten Anders Smedenmark från Musik i Syd såg snabbt till att vi fick ordning på organisationen. Vi kan ju musik utan och innan, men att arrangera en stor festival är något helt annat. Dessutom är vår publik fantastisk.
Så av det första försöket blev det en fortsättning och nu firar festivalen femårsjubileum som den största i sitt slag i hela Sverige.
– Palladium på Storgatan i Växjö är vår hemmaborg, en spännande byggnad som är jämngammal med countrymusiken, alltså närmare 100 år. Den är som gjord för att vårda fina traditioner och folk trivs verkligen där.

Den 27 april är det dags att slå upp countryportarna igen. Fenomenala musikanter från hela landet, Danmark, Spanien och som tidigare även från USA strömmar till med gitarr, banjo, mandolin, fiol, ståbas och kanske en autoharp i bagaget.
Banden är noga utvalda för att alla countrystilar ska finnas med. På scen står bland andra Harmonica Sam och hans gäng, nominerat som världens bästa honkytonkband. Det kommer att svänga så att Palladiums tak lyfter.
– Ja, femårsjubileet blir något extra. Musik i Syd Channel gör en festivalfilm om oss, vi har lyckats få hit en unik utställning av gamla konsertaffischer och krögaren har redan laddat upp med heta countrysoppor och goda drycker. Det kommer att bli kul och alla är välkomna. Vi ser gärna ännu fler gäster från Göingebygden, säger Lasse Lindell.

Fotnot: Festivalen startades av Mats Sturesson, Anders Anderson, Leif Carlsson, Bo Lostad och Lasse Lindell 2014. Mer information finns på hemsidan och i Facebookgruppen. Det är bara att ”googla” på Växjö Country Roots Festival.

Text: Johnny Billinger
Foto: Bo Lostad

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy