Espresso – Din lokala tidning
hanna 4

Debutroman av Hanna Svanberg

Matriarkatet är en debutroman skriven av Hanna Svanberg från Osby. Idag bor och jobbar hon i Stockholm. Hon är journalist i grunden och jobbar för närvarande med TV-produktion. Men drömmer om att kunna försörja sig författare på heltid i framtiden. Boken finns idag att köpa på bland annat bokhandeln i Osby.

Under sin uppväxt i Osby var bokläsning det stora intresset.

– Ja min mamma jobbade som svensklärare och försåg mig med nya böcker varje födelsedag och jul. Även i skolan fanns det mycket tid för att läsa. Böckerna la grunden till både intresset och fantasin, förklarar Hanna. Så länge jag kan minnas har jag tyckt om att skriva berättelser. Under skoltiden så var målet att bli lärare. Men med åren växte lusten att skriva och när hon tog klivet ut som vuxen så stod det klart att målet var ett författarskap.

– Ja men det tog många år innan jag började jobba med drömmen. Jag utbildade mig tilljournalistik för att kunna jobba med berättandet i olika former. Under studietiden föddes idén till boken Matriarkatet, även om det lång tid för mig att komma igång.

matriarkatet
VILL SKRIVA PÅ HELTID

I grunden är det berättandet, eller storyn, som är inspirationen.

– Jag tittar och lyssnar mycket på dokumentärer, fastnar i deckare och läser mycket om samhällsfrågor och nyheter överlag, förklarar hon. Hon inspireras av journalisten Carina Bergfeldt och författaren och serieskapare Hans Rosenfeldt. Båda har gjort stort intryck på Hanna. En inspiration som driver henne vidare.

– Ja det är inga dåliga förebilder. Försöker skriva så ofta det går, även det krockar med mitt jobb inom TV, som periodvis är intensivt. Den stora drömmen är att kunna skriva på heltid, även om detta också kommer att ta lång tid. Så det gäller att hålla fast vid drömmen.

– En egen bok som nu finns ute i handeln, är ju en bra bit på vägen. Något jag är mycket glad och stolt över, avslutar Hanna.

JOHNNY@ESPRESSOMEDIA.SE

FOTO AMANDA BERGSJÖ

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x