Espresso – Din lokala tidning

Den bästa tid är nu…

Hösten är den bästa tiden för plantering av det mesta i trädgården. Förr i tiden planterades närmare 80 % av alla växter på hösten. Nu har vi nästan allt odlat i kruka, vilket gör att planteringssäsongen utsträckts till vår-sommar-höst. Fördelarna med höstplantering är många. Växterna befinner sig i en avmognande fas vilket gör att de inte blir så lätt stressade. De kan rota sig under en lång tid och bygga upp förberedelserna för den kommande våren.

Man behöver inte vattna så mycket som på våren och höstplanterade växter kan alltså bara växa vidare utan stress.  Det finns mycket att välja bland i trädgårdsbutiken och personalen har mer tid att hjälpa Dig till rätt val och tala om hur Du ska lyckas bäst. Oftast har växterna vuxit till sig och man får mer för pengarna på hösten. Ibland är det dessutom rea och då är det bara att passa på. Känner Du, trots fördelarna, för att plantera till våren kan Du med fördel planera och göra grävjobbet nu under hösten, så är det bara att jordförbättra och plantera till våren.

Trädgårdsborrens larver är de som åstadkommer kala fläckar och dött gräs nu under hösten. Larven bor under två år i ytjorden i gräset och lever på gräsrötter. Det gör att gräset lossnar i stora flak på vissa platser. Fåglarna kalasar på larverna och för att komma åt dessa lyfter de upp grässtråna och pickar i sig de feta, läckra larverna. Det är alltså inte fåglarna som orsakar skador på Ditt gräs.

Det man kan göra för att skydda sig mot dessa angrepp är att se till att gräset mår bra och är tätt. Gödsla med Algomin och så i nytt gräsfrö när Du upptäcker kala fläckar. Stort rotsystem på gräset gör att det klarar angreppen bättre. Svaga rötter skadas lättare. Man kan också bekämpa med nematoder, som är små rörmaskar som dödar larverna utan att göra annan skada. Man köper portioner av nematoderna och vattnar ut dem på kvällen. Nematoderna tål inte UV-ljus. För att de ska komma ner i jorden och hitta larverna är det viktigt att vattna rejält före behandlingen och åter igen direkt efter.

Njut nu av den härliga sensommaren i Din trädgård!

Lycka till säger Jankov och Sia

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x