Espresso – Din lokala tidning
jan i

Den göingska naturen i Breanäs är fantastisk både vad vatten och skog beträffar

Mitt namn är Jan Isaksson men har ända sedan skolåldern kallats “Isak” och det trivs jag med.
Jag är sedan tre år pensionär efter att spenderat större delen av mina yrkesaktiva år på IKEA i Älmhult och utomlands, dåvarande Jugoslavien och Portugal. Jag beskriver mig själv som föreningsmänniska, tyvärr ett utdöende släkte, och har varit föreningsaktiv sen barnsben.
Ett liv vid vatten

För drygt elva år sedan köpte min hustru och jag ”ett läge” alldeles invid sjön Immeln. Huset som fanns på läget var i stort behov av kärlek och det tog oss sex år av hårt arbete innan det var redo att ta emot oss som fastboende. På hösten 2017 lämnade vi Osby och bosatte oss permanent i Breanäs.

Köp och flytt hade föregåtts av en process där vi försökte definiera vad vi sökte, huset i Osby kändes för stort när barnen var utflugna. Närheten till vatten var det som fällde avgörandet, det har blivit något som vi verkligen uppskattar i alla dess dimensioner.

Vi har sedan slutet på 1980-talet bott nära eller alldeles invid hav eller sjö. Först i Portugal ett par hundra meter från Atlanten, sedan i drygt tjugo år vid ett mindre vatten, nämligen Osbysjön.

Under årens lopp har vi vid olika tillfällen kommit i kontakt med Immelsjön, först som paddlare och sedan som hyresgäster på en av sjöns öar. Den göingska naturen i och omkring Breanäs är fantastisk både vad vatten och skog beträffar.

Det sägs att det finns 365 öar i sjön, lika många som årets dagar, flera är dock väldigt små och försvinner vid högt vattenstånd. Många paddlare dras till Immeln, både inhemska och utländska. Detta är ett trevligt inslag och en stor tillgång för bygden som dock måste exploateras med förnuft. Naturen har vi till låns från kommande generationer och det måste tas i beaktaning när vi brukar den.

Vad är en göing, egentligen?

Frågan ”vad är en göing?” har gett mig sömnlösa nätter. Svaret var nämligen inget jag funderat mycket över och var därmed inte självklart för mig. Jag har gått till arkivet och läst tidigare berättare och funnit beskrivningar som; trygg, nöjd, står med båda fötterna på jorden, gott hjärta, lätt till tillit osv.

Ja, dessa beskrivningar stämmer ju på många Göingar jag mött men långt ifrån alla. De stämmer dessutom in på många smålänningar, västgötar, norrlänningar och rent av personer utanför Sveriges gränser. För mig är det inte viktigt var en person kommer ifrån utan hur man är som människa.

Frågan är ändå ställd; kallar jag mig själv för göing? Det skulle väl vara förmätet. Jag är född i Småland, på gränsen till Västergötland, uppvuxen i Blekinge, levt nio år utomlands. De senaste fem åren har jag bott i Östra Göinge och dessförinnan ett par decennier i Osby (som förvisso också tillhör Göingebygden).

Min far hade samma definition av en göing som en tidigare berättare tillskrev framlidne major Vigo Olsson, ”en göing är en blandning mellan en smålänning och en räv”. Med den definitionen kan jag kanske svara ja på frågan. Ni får själva avgöra om det är smålänningen eller räven som kvalificerar mig.

Ett göingskt ord som jag ofta fortfarande hör är ”raufängt” vars betydelse, så vitt jag förstår, är det samma som smidigt.

Föreningsaktiv i IFVO

Mitt bidrag till Skånes gröna hjärta består framför allt i ett aktivt arbete i Immelns Fiskevårdsområdesförening (IFVO). Här har jag varit kassör sedan 2016 men tar också på mig en massa andra uppgifter som ingen annan vill göra. Föreningen består av fiskerättsinnehavare runt sjön Immeln, ca 240 fastigheter. Det stora medlemsantalet till trots är det svårt att rekrytera folk till aktivt arbete i styrelse med mera.

Föreningens syfte är att främja fisket, fiske- och vattenvården i Immeln. Representanter för föreningen deltar aktivt i projekt som har till syfte förbättra vattenkvalitet och sjön och dess tillflöden.

Överlämning!

Stafettpinnen lämnar jag över till Fredrik Malmberg som driver Broby Gästis på ett föredömligt sätt!

Hej!

Östra Göinge, Skånes gröna hjärta, är en fantastisk plats – och här bor många stolta göingar. På den här sidan lyfter vi dem och lite av det som gör att vi trivs så bra här. Fler berättelser av Göingebor hittar du på ostragoinge.se/goingeborberattar.

Det är kraften i det vi gör tillsammans som får oss att lyfta!

Anna Bertram, Tillväxtstrateg Mejladress: skanesgronahjarta@ostragoinge.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x