Espresso – Din lokala tidning

Den stilfulla kvinnan bakom Fleurette

Ann-Marie Johansson är kanske mest känd för alla Osbybor som hon som drev kosmetikabutiken Fleurette på Västra Storgatan 26 i Osby. Man kunde få personlig och kunnig expertis inom det stora kosmetikautbudet och man kunde köpa och få råd och tips om parfymer från de ledande och stora kända märkena.
Skönhetsbehandlingar, håltagningar i öronen kunde man också få hjälp med på Flereutte, och man kunde även köpa accessoarer och kläder här.

Ann-Marie kommer egentligen från Österlen och flyttade som 18-åring till Osby.

– Man kan inte tro det men jag började min yrkesbana i färghandeln och jobbade i en färgaffär på Österlen, vidare så har jag också arbetat i fotobranschen med framkallning. Privat har jag även gått mannekäng till bland annat Röda Korset, berättar hon.

Flytten till Osby motiverades av att det inte fanns några arbeten i närområdet i Österlen.

– Jag blev jag tipsad om ett arbete här i Osby, men så gjorde jag en avstickare igen ner till Lund, i slutet av 1940-talet. Chefen för Zeybrandts Färghandel i Osby kom ner till mig i Lund och bad mig att börja jobba för dem i Osby, och där var jag i 10 års tid. Färghandeln låg där Norra Skåne har sitt kontor idag, minns Ann-Marie.
Samtidigt byggdes det hyreslägenheter och affärslokaler på Västra Storgatan 26, och det fanns en lokal ledig där som blev flaggskeppet Fleurette.

Efter påtryckningar från andra att jag skulle våga satsa så blev min dröm sann.

I Osby träffade jag min stora kärlek, som blev min man och pappa till våra tre barn. Vi i familjen flyttade in i den nybyggda hyreslägenheten på två plan på Västra Storgatan 26 och jag hade riktigt nära till mitt arbete säger en skrattande Ann-Marie till oss.

När Ann-Marie var en liten flicka var hon ofta hos sin mormor och morfar. Hon passade då på att använda mormoderns parfym och det var nog där intresset och passionen tog vid.

Var kommer namnet Fleurette ifrån?

– Det kommer från franskan och betyder liten blomma, namnet lät mycket elegant och sofistikerat. När jag öppnade Fleurette på 60-talet så satsade jag stort med ett brett sortiment som passade alla. Det var mycket fester på den tiden, och då kom Osbydamerna från närområdet in på Fleurette och handlade eftersom vi var en specialbutik med brett utbud. Idag finns inte specialbutikerna kvar på samma sätt.

Eftersom affären hade så stort utbud så blev Ann-Marie också inbjuden till en hel del mässor, utställningar, produktvisningar och det förekom många utlandsresor till bland annat Paris och London.

– Vi gjorde studiebesök bland annat hos Lancome, Nina Ricci, Oscar de la Renta, Helena Rubenstein med flera. Där fick vi se hur allting behandlades och förpackades. Vi fick även besöka en ledande parfymtillverkare och se hur parfymen lagrades på fat, och vi fick lära oss mycket om parfymen och dess historia.

I butiken fanns mycket att göra och Ann-Marie hade anställda, permanent och vid behov.

– I början så hade jag hjälp i affären av Gunnel Lindqvist. Hon var med från starten 1961 och arbetade hos mig fram till 1973. Sen när det har varit extra högtider som till exempel jul så har jag tagit hjälp av andra då efterfrågan har varit mycket stor. Barbro som säkert många känner igen började att arbeta hos mig som barnflicka. När sedan barnen började bli så pass stora så att de klarade sig själva, så kom Barbro till Fleurette och hjälpte mig där fram tills vi lade ner butiken år 2011.

Har du några tips att ge till alla som vill se lika vackra ut i ansiktet som du?

– Det är enkelt. Rengöring av ditt ansikte är a och o. Ta bort all kosmetika och smörj in huden är mitt tips.

Hur ser du tillbaka på Fleurettetiden?

– Det var en underbar tid och era. Fantastiskt att få möjligheten att arbeta med sin dröm. Jag har haft det roligt i alla år, och haft förmånen att få träffa så många trevliga människor och framförallt haft en mycket trevlig och trogen kundkrets, avslutar Ann-Marie intervjun med.

Text & Foto: anita@espressomedia.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy