Espresso – Din lokala tidning
Trätofflor från Hjärsås

Den tidlösa trätofflan

Tvåmannafabriken i Hjärsås tillverkar tiotusen par per år

Mode/Näringsliv. Få klädesplagg är lika självklara på Catwalken som vid gödselrännan. Den klassiska träskon är lika stilren som bekväm, och hos tvåmannaföretaget Heino Perssons Toffelindustri i Hjärsås tillverkas tiotusen par om året.

Heino Persson tog över sin fars fabrik där han började jobba när han var 14 år. Nu är han pensionär och jobbar så mycket han vill, men sonen Christoffer, som även han började i familjeföretaget efter grundskolan för verksamheten vidare.
– Förr gick ju alla i trätofflor, säger Heino, till och med de som jobbade i bergen. De satte cykeldäck under skorna för att få bättre fäste, men det var före min tid.
I den lilla men välfyllda butiken på fabriken finns inga cykeldäckssulor, men väl ett brett utbud av träskor för alla smaker. Från traditionella i naturläder till lackade barnsandaler i rött med utstansade mönster.

Heino Persson tog över fabriken i Hjärsås efter sin far som startade den. De gamla maskinerna hjälper till
i produktionen, men att tillverka träskor är till stor del ett hantverk i ordets rätta bemärkelse.

Privatkunder och butiker
Dörren öppnas och Monica Ericsson, en av dagens kunder, kliver in och botaniserar bland modellerna. En favorit med grön mocca-finish finns inte i rätt storlek, men hon hittar ändå flera par skor till sig själv och sina familjemedlemmar.
– Träskor är något som jag alltid har på mig. Det är perfekt när man springer ut och in hemma, säger Monica.
Även om en hel del kunder hittar till fabriksbutiken säljs det som tillverkas här främst vidare till andra butiker.
– Förr hade vi en säljare i Västerås, och på den tiden sålde vi träskor till hela Mellansverige, berättar Heino.
Vi går vidare in i fabriken där Christoffer sitter och syr in förstärkningsband på en gammal industrisymaskin från Pfaff. Och den som är fascinerad av gamla maskiner får verkligen sitt lystmäte i tillverkningslokalen.
– Det är gamla maskiner, men de fungerar bra med lite underhåll, säger Heino.

Monica Ericsson som kikar in i butiken under vårt besök hittar flera par tofflor till sig och familjen.

Hantverk bakom varje skopar
På fabriken i Hjärsås tillverka r personalen allt på träskorna, förutom själva träbotten. Tidigare köpte Heino sina bottnar från toffelfabriken i Vollsjö, men i dag är det svårt att få tag på svenska leverantörer.
– Vi köper in mycket från Polen, men det är också fina bottnar.
Att skära, pressa, limma, spika, rugga, torka och härda – varje moment har sin arbetsstation och maskin. Vid spikstationen har Heino satt förarsätet i brunt skinn från en gammal Ford för extra komfort. Men även om Heino och Christoffer sköter mycket via maskiner ligger det en stor portion av hantverk bakom varje sko.
– En bra dag kan vi tillverka hundra par, på ett år gör vi ungefär tiotusen, berättar Heino.

Christoffer Persson – tredje generations träsko­tillverkare, är flink vid symaskinen.

Ett berg av läder
När Heino kliver in till stansmaskinen där läderbitarna till träskoöverdelarna skärs till blir det påtagligt att här görs många skor. Ett berg – eller snarare en bergskedja – av skinnbitar i alla färger omger honom.
Med all sömnad, skärning och spikning händer det så klart ett och annat missöde under ett långt arbetsliv.
– En gång spikade jag mig i fingret tre gånger på en dag – i samma hål. Då sa jag till farsan att det var dags att sluta för dagen, säger Heino.

Text & Foto: Erik@Espressomedia.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy