Espresso – Din lokala tidning
Krönika

Den underbara knölen

Att odla potatis är något av det roligaste man kan göra! Prova om Du inte gjort det själv. 

Gör så här. Välj bland några riktiga delikatesser: Amandine, fransk mandelpotatis. En tidig, lång, oval och fast sort med något gult kött. En av mina absoluta favoriter. Chérie, kärlekspotatisen. En underbar sort med fast, något gult kött. Den har tunt skal och är tidig. Sparrispotatis, en sen gul, fast sort som är kockarnas favorit. Princess är en tidig, fast sommarpotatis med gult kött. En väldigt populär sort med vackra och välformade potatisar i lagom storlek. Minerva är en mycket tidig sort som verkligen fastnat hos amatörodlarna. Fast, ljusgult kött. Rocket är en av de allra tidigaste sorterna. Den har fast, vitt kött och blommar vackert i ljuslila toner.

Börja inomhus med att lägga potatisen i gamla äggkartonger 3-4 veckor innan sättning och placera dem ljust i rumstemperatur eller något svalare. Duscha gärna med vatten då och då. Har Du brådis kan Du lägga dem i t.ex.  en gammal braspanna i fuktig plantjord och ljust. Då får Du en liten klump med jord och rötter på varje knöl. Det är då lätt att plantera sedan.

Odla i trädgårdslandet: Välj en del av landet som Du inte haft potatis i de senaste 3-4 åren och där det är ljust och väldränerat. Potatis ska odlas på ny plats varje år eller med ny jord. Odla i färdiggödslad grönsaksjord eller i nygödslad trädgårdsjord med kogödsel och Algomin Trädgårdsgödsel. En säck kogödsel till max 2-3 kvm myllas ner i jordens ytskikt (15-20 cm) tillsammans med Algominet, ett par nävar per kvm. Plantera knölarna när frostrisken är över. Använd gärna en fiberduk så att Du skyddar mot sen frost. Du får dessutom ca 4 grader varmare under väven än utanför. Radavstånd 50-70 cm och 30-40 cm mellan knölarna. Tätare ger mindre potatisar. Använd alltid kontrollerat utsäde! Det är stor risk att få in sjukdomar med icke kontrollerat.

Skötsel: Luckra jorden mellan plantorna och rensa bort ogräs. När blasten nått 10-15 cm över jorden kupar man plantorna upp till bladen. Knölar som får ljus på sig blir oätliga och giftiga, om de är gröna. Det är viktigt med vattning, speciellt i början av odlingen.  Sköt plantorna tills de börjar blomma. Efter blomningen kan man börja skörda.

Odling i stor kruka eller spann med hål i botten: Välj en kruka på mer än 10 liter och bottna med plantjord till 10 cm. Lägg en potatis per kruka så att halva knölen syns. Ingen extra gödsel om Du valt en bra plantjord. Efter hand som potatisen växer fyller Du på med mer plantjord upp till krukans överkant. När den har kommit igång med blomningen kan Du börja skörda. Ställ krukan varmt och soligt. Du kan börja inomhus för att få en tidig skörd.

Använd aldrig kväverik gödsel till potatis. Då får Du bara blast och pyttesmå nypotatis.

Lycka till med odlingen

önskar Jankov och Sia

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]]]>

Relaterade inlägg

Lillebror och julen

Ingela Lindström

Mer fakta om calvados

admin

Hantera dolda fel vid husköp

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer