Espresso – Din lokala tidning

Design och funktion frodas i lilla Långhult

Estland, Skottland – och så Älmhult, Claire Catlow har något på gång!

Vad har proffscykelstall i Spanien, fotbollslag i Skottland och antagligen rätt snart svenska elitlag i hockey gemensamt? Hur hänger detta samman med varumärkena TaliaBeds och Sleep Angel som nu lanseras starkt i Sverige. Och vad har Estland med allt detta att göra?
Svaret finns närmare än vad man kan tro. Vi åker rakt ut i naturen, till lilla Långhult strax söder om Älmhult, och träffar produktutvecklaren och designern Claire Catlow. Här finns en spännande historia…

Claire Catlow är agent för Sleep Angel-dynor och kuddar. Nu har hon även skapat Talia Beds, ett varumärke med designade sängar. Hon jobbar dessutom med det lokala företaget Greenery Studio Arkitekt och Trädgård och hjälper dem med inredning.
Visst blev det ett annat liv i Sverige för Claire Catlow. Hon jobbade som inredningschef på Ikea i London. Där fanns också maken Jonathan. År 2002 flyttade paret till Älmhult för att jobba vidare inom koncernen. I dag driver Claire det egna företaget EmilyMayDesign.
– Vi sökte hus och det skulle finnas på landet i närheten av Älmhult. Vi ville inte pendla, berättar Claire.
Med tanke på att resan till jobbet i London tog två timmar, trots att de bodde i samma stad, är det lätt att förstå.
– Vi hade tur. Huset i Långhult är perfekt. Jag kan cykla till Älmhult och det är härligt att komma hem till huset i skogen.

Numera har Claire Catlow sin egen studio i anknytning till hemmet. Ljus, fräsch och fylld av idéer. Mycket handlar om sängar, täcken, kuddar… Är det en slump? Nej, de är viktiga ingredienser i våra liv. Varumärken som TaliaBeds och Sleep Angel dyker upp. Claire är representant för dem tillsammans med Jonas Ekholm och hans företag CJ Holms.
– Jonas och jag har liksom följts åt här i Sverige. Vi har jobbat ihop på Ikea, Europamöbler, Stram ab i Växjö och Estland.
TaliaBeds är högaktuella just nu. Från skissen i Claires studio, till träslag, färg och tygkvalitet. Sängarna byggs i Estland och materialet kommer från Irland så det har blivit många resor både i öst och väst. Lanseringen i Sverige skedde i samband med att Åhus Gästgiveri inredde sina rum med den nya produkten på våren 2019.
– Det känns jättespännande att vi nu är på väg in på den svenska marknaden, konstaterar Claire Catlow.

Ikea kom att spela en avgörande roll för Claire Catlows yrkesliv. Hon har en ”Bachelor of Arts” från Huddersfield University. Intressena var från början textil, foto och tryck. På Ikea lärde hon sig produktutveckling. Arbetsstolen hon sitter på är verkligen hennes egen. Och på något sätt ledde den henne hela vägen till Långhult.
– Ja, Ikea är en fantastisk skola för just produktutveckling, säger hon.
Kikar vi på utvecklingen för varumärket Sleep Angel så är den spännande. Inte minst om man är sportfantast. Men vad har täcken och kuddar för anknytning till sportvärlden? Varför använder spanska proffscyklister, skotska fotbollsspelare och rätt säkert i en snar framtid också svenska elithockeyspelare dessa speciella kuddar och täcken?
Egentligen handlar det om produktutveckling där speciella behov finns.

I sportvärlden är prestationen allt. Men för att nå dit måste tillvaron runt omkring fungera. Där kommer Sleep Angel in. Så sängkläderna med ett speciellt filter, som inte behöver tvättas utan blir i perfekt skick efter en snabb dusch, är förstås attraktiva produkter. Därför reser cyklisterna i proffsstallet Moviestar omkring med kuddar från Sleep Angel. Tillverkningen sker i Pernu, Estland.
– Nu presenterar vi produkterna på den svenska marknaden. Vi ska träffa svenska elithockeyspelare från olika NHL-lag och hoppas på ett samarbete framöver, berättar Claire Catlow.
Så visst är det en spännande historia. Fotboll, cykel, hockey är bara början på listan. Speciella hotellsängar, javisst. Och själva navet finns i lilla Långhult, i ett hus i skogen.

Text och foto: Lasse Lindell

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy