Espresso – Din lokala tidning
Folkrace i skogen

Det finns inga dåliga väder…

BILSPORT. … I alla fall inte när det kommer till Off Road-körning. Regn och lera är ett välkommet inslag, och förutsättningarna var goda när Hästveda FRC anordnade en av sina sju årliga Off Road-träffar 26 september.

Hästveda FRC är väl mest bekant för sina Folkracetävlingar på Sågbacken i Hästveda. Men även undersektionen i föreningen som sysslar med Off Road lockar till sig många besökare. Träffarna sker dock lite mer i skymundan, efter som Off Road-förare trivs bäst där inga vägar finns.
– Vi håller till i skogarna kring Sågbacken. Till stor del är det kommunal mark som är planlagd som framtida industrimark, och en gammal skjutbana som ändå måste saneras innan man kan göra något med den, berättar Sam Claësson, som håller i Off Road-träffarna.
– Den här gången var vi 26 bilar som kom från hela Skåne, Småland och Halland. Vid förra tillfället hade vi arton danska bilar som besökte oss.

”Ett Gott gäng”
Till skillnad från föreningens huvudverksamhet Folkrace finns inget tävlingsmoment i Off Road-körningen.
– Vi är ett himla gott gäng som brukar återkomma och alla hjälper varandra. Det som kan bli lite tävlingsinriktat är när någon kör fast och de övriga deltagarna får testa om de själva kan komma upp ur den del av banan där bilen innan har fastnat, säger Sam.
En del av deltagarna har modifierade fordon, andra testar sina vanliga fyrhjuliga bilars gränser. Terränkörning är enligt lag endast tillåten för arbetsfordon i Sverige, men Hästveda FRC har alla tillstånden på plats som krävs för träffarna.

Vägregistrerade bilar
– Alla bilar som deltar ska vara registrerade för vägtrafik – vi vill inte ha med några hemmabyggen. Kommunen har varit väldigt generösa med att upplåta mark som vi kan använda, och gett oss nyttjanderätt på den. Enligt vad vi får höra från tillresta deltagare är det något ganska unikt, säger Sam.
En uppsättning ordentliga däck är dock en förutsättning innan man ger sig in bland träden. Olika delar av banan är anpassade för tuffare eller enklare utmaningar.
– De har gallrat en del i skogen så vi kan köra i skotarspåren för att ställa till med så lite skada som möjligt. Vi är anslutna till Svenska Bilsportsförbundet och kör allt enligt deras miljöpolicies och annat.

Hopp om Folkrace
Med diskussioner om lättade restriktioner för idrottsevenemang hoppas Sam på att även Folkraceverksamheten ska kunna komma igång med publik på läktarna till nästa säsong.
– Vi var illa ute med ekonomin ett tag, men vi körde en publikfri tävling med väldigt många anmälda i somras, så nu har det rättat till sig. Och det är ju alltid roligare att köra med publik!

Text : erik@espressomedia.se
Foto: Jens Claësson

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy