Espresso – Din lokala tidning

Det unika Emanuelskapellet i Ängaholmen

När man kommer till Ängaholmen som ligger i trakten av Delary så ser man direkt det stora blågråa kapellet som ligger på kullen och som har fått namnet Emanuelkapellet. Emanuel är hebreiska och betyder Gud är med oss. Kapellet byggdes under ca 5 års tid och blev färdigställt år 1895. Allting är i original förutom takkuporna och det är unikt. Ordet kapell betyder liten kyrklig lokal.

Björn Sjöstrand är ordförande i Hembygdsföreningen i Göteryd sedan 2002. Han och Ulf Johansson, intendent, eller hustomte som han själv kallar sig, träffar oss i det magnifika kapellet.
– Det var ingenjören Jöns Perssons förtjänst att Metodistkyrkan, som har sina rötter i England, också byggdes i Delary. Det förekom mycket alkoholförtäring och dans och församlingen behövde någon lokal där människor kunde komma på andra tankar, berättar Ulf.

Lånas ut till kyrkan
Hembygdsföreningen tog över kapellet 1993 och lånar ut det till Svenska kyrkan under sommarhalvåret för gudstjänster, bröllop och dop.
Själva hembygdsföreningen har ca 600 medlemmar och har även de aktiviteter vid kapellet, bl.a. 13 juli.
– Då är det premiär för loppis här vid Emanuelskapellet, och vi kommer även att ha guidade turer i kapellet samt musikunderhållning. Intresserade får jättegärna kontakta oss för bokning av bord och inlämning av hela och rena loppisfynd. Samtliga intäkter går till restaurering och underhåll av Emanuelskapellet för. Det är en klenod för byn och vi måste kämpa för att det fina unika kapellet kvarstår och lever vidare, berättar Björn.

Aktiv förening
Göteryds Marknad är ett annat stort evenemang som hembygdsföreningen har arrangerat i över 15 års tid.
– I år är marknaden den 6 juli och det brukar vara 3 – 4000 personer som är här. Utan att skryta så är det en populär marknad som också har blivit en slags hemvändardag, menar Björn.
– Ni har många projekt igång med andra ord?
– Ja, det är styrelsen som är aktiv och ger uppdrag till olika sektioner som exempelvis marknaden, som involverar ca 50 personer. Och det är även tack vare bybornas stora engagemang som involverar hela byn och får den att leva ute på landsbygden, avslutar Björn och Ulf och hälsar alla välkomna både den 6 juli och den 13 juli!

Fotnot: För bokning av bord på loppmarknaden kontakta Ulf på fridhem-ulf@hotmail.com
Tel 070-286 70 33

Text och foto: anita@espressomedia.se

Björn Sjöstrand och Ulf Johansson inne i det magnifika kapellet.

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy