Espresso – Din lokala tidning

Det upplysta Östra Göinge

När Christer Vigren år 1999 tillträdde tjänsten som teknisk chef i Östra Göinge, bidrog han till att sätta kommunen på kartan, något som gjort honom till en välkänd profil i göingebygden. Den nya chefen ville gör avtryck och skapa något positivt för medborgarna i kommunen. Tillsammans med sina medarbetare skapade Christer under sina 10 år som chef 200 ljlusarrangemang som placerades ut på olika orter.

Flera av de lysande verken används än idag under sommartid, jul och påsk.  Det första iögonfallande arrangemanget var en upp-och-nervänd gran med belysning som placerades utmed riksväg 19.

– Gissa om bilisterna tvärnitade och huvudena vändes! Bilisterna var vana vid att bara köra den vanliga vägen utan att något iögonenfallande hände, säger Christer med ett skratt.

Sedan dess har dock göingeborna och pendlare längs väg 19 vant sig och idag skulle arrangemangen vara högt saknade om de inte fanns.

Sammansvetsat arbetslag

Tack vare Christers engagemang så var Östra Göinge bland de första i Sverige med sina ljusarrangemang, och de blev väldigt uppmärksammade av både media som privatpersoner.

– Det var just det vi ville åstadkomma, att berätta för alla att Östra Göinge fanns, berättar Christer.

Han beskriver sig som en kreativ person och att han ville skapa något för medborgarna i kommunen. Tekniska enheten hade utsmyckningen av kommunen på sitt bord och det tog de fasta på.

– Vår enhet har varit ett fantastiskt sammansvetsat arbetslag som haft enormt roligt under dessa åren, poängterar Christer. Många av ljusarrangemangen tillverkades av enhetens smed och dem som jobbade med honom.

– Han var en otrolig konstnär och skicklig på att skapa från idé till verklighet. Han var med på nästan allt.

Katten och musen

Ett av de mest uppmärksammade verken var katten på doktorsvillan (det hus som ligger mitt emot kommunhuset i Broby). På och runt huset placerades en 3×3 meter stor katt som hade huvudet på framsidan och den långa svansen på baksidan. Katten tittade på en mus med morrhår tilverkade av armeringsjärn. Musen hade också en hjälpm på sig med texten ”Region Skåne”.

– Det var vårt sätt att protestera mot regionen för att de hade glömt bort Östra Göinge, berättar Christer.

En dag stannade en buss utanför huset och ut for en massa japanska turister som tog en massa bilder.

– Östra Göinge blev världskänt även i Japan kan man säga, konstaterar Christer. 

Idag är Christer stolt över det de skapade och över att se hur andra kommuner har tagit efter Östra Göinges ljusarrangemang.

– Det känns jättekul och bra att fler vill belysa sina kommuner med egna ljusarrangemang. Det uppskattas, avslutar han.

Text och foto: Anita B Svensson

[caption id="attachment_13058" align="alignleft" width="300"] Trd i Helge . Har anvnts till kommunens gemensamma julkort 2009.[/caption]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x