Espresso – Din lokala tidning

Detta kan du göra nu i trädgården och spara tid till våren

Det är alltid svårt  att hinna med alla saker som ska göras på våren! En del av dem kan Du göra redan nu. Att höstgräva trädgårdslandet är en utmärkt aktivitet nu under november. Det är svalt så Du behöver kanske inte ens bli svettig. Det är enkelt att höstgräva. Helst ska Du använda en spade med ett tvärt skär. Ta ett spadtag och vänd jorden upp-och-ner under det att Du förflyttar Dig i sidled. Har Du inget trädgårdsland utan använder pallkragar kan Du tömma dessa nu och använda jorden att kupa rosor eller att jordförbättra i rabatterna.

Om Du odlar i Biokol behöver Du inte byta jord. Biokol fungerar, som en katalysator, som lagrar tillförd näring och vatten och släpper ifrån sig detta igen allteftersom växterna behöver det. Det är en utmärkt metod som kommer från inkaindianerna. De använde sig av detta system och var väldigt duktiga på att odla. Fyll på ny jord i pallkragarna först till våren. Eftersom kväve är vattenlösligt kommer detta att försvinna under vintern, vilket känns som ett slöseri.

Löv och andra nedvissnade växtrester får gärna ligga kvar som vinterskydd och för att maskarna ska dra ner dem i jorden där det fungerar som jordförbättring. Högar med löv är kanske inte så bra men om Du börjar skyffla i sådana ska Du vara försiktig eftersom igelkottar gärna använder dem till vinterbostad.

Du kan tillföra barkmull, torvmull, benmjöl och kogödsel nu på hösten. Ju mer Du tillför desto bättre mullhalt får Du i jorden. En säck kogödsel räcker till max 10 kvm. Det är miljövidrigt att gödsla med NPK eller hönsgödsel nu på hösten. Lökar kan Du med fördel fortfarande plantera för tidig blomning nästa år.

Harry, som går i trean nu, läste en text högt och i denna text fanns det ett ord som han skulle förklara betydelsen av. Ordet var renovera. ”Vad betyder renovera?”, frågade mamma. ”Det betyder att man byter gamla tanter mot nya!”, svarade Harry snabbt. Vet inte var han fått denna uppfattning från.

Förlåt Sia!

Jag ber både läsare och Sia om ursäkt för missarna att inte hälsa från henne i slutet av min spalt de senaste gångerna! Jag kan berätta att Sia har börjat ett nytt liv. Hon har kommit på att livet inte blir så tråkigt om man burrar upp sig och reser ragg mot små söta hundar som besöker butiken. Att de blir rädda tycker hon är en trevlig underhållning. Hon har provat sig fram till vilken storlek som är lämplig. Hon började lite försiktigt med några riktigt små och det föll väldigt väl ut. De ryggade tillbaka och gnällde ynkligt. Efter hand har hon jobbat sig upp så att hon blivit riktigt modig och det hela slutade med att hon reste ragg och fräste åt en Grand Danois. Denne vände bara huvudet mot henne och gav till ett högt skall, så högt att raggen lade sig av vindraget och katten flyttade sig en halv meter bakåt. I samma ögonblick försvann Sia som en oljad blixt in under ett bord hon visste var för lågt för en så stor hund. Där låg hon säker en hel timme. Hunden fick en Sia-glass (utan träpinne) som belöning för uppfostringsinsatsen. Har ni sett en Grand Danois äta en glass? Det tar en millisekund, max!

Nu ska jag hem och fundera på att renovera!

   

Jankov

SIA HÄLSAR!!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x