Espresso – Din lokala tidning
Discgolf är en växande folksport

Discgolf är en växande folksport


Förening/Idrott. Med en påkostad bana, satsning på olika kunskapsnivåer och en vacker omgivning har Älmhults Discgolf vuxit rejält i antal medlemmar den senaste tiden. Vi träffade Roger Pozek för att prova en sport som passar både hobbyspelare och vinnarskallar.

– Det gäller att inte tänka för mycket!
Discgolf är en växande folksport och vi har slagit följe med pappalediga Torbjörn Carlsson som bor strax intill discgolfbanan i Älmhult och träffar Roger Pozek, aktiv spelare i Älmhults Discgolf.
– Börja med armen bak och kasta disken med en rörelse som går i en rak linje längs med kroppen, instruerar Roger vidare.
Diskarna flyger, men inte helt som vi tänkt. Betydligt tyngre än en vanlig strandfrisbee och med specifika luftegenskaper i ett siffersystem stansade på varje skiva tar det ett tag innan hjärnan och armen synkar.
– På öppen bana är vinden ofta den stora utmaningen. På hålen inne i skogen är det knappt att man ser korgen för alla träd ibland, säger Roger.

Bana sedan 2007

Älmhults Discgolfbana ligger vackert i Haganäsparken. Öppna gräsmattor möter sirlig bokskog, bara ett stenkast från villagatorna där Torbjörn bor.
– Jag har faktiskt varit och köpt några diskar, men aldrig testat förut. Men man märker att det är många som spelar här, säger han.
– När jag hoppade på detta var vi åtta medlemmar – nu är vi åttio, säger Roger.
– Och så finns det möjlighet att spela mot en liten green-fee för den som inte är medlem, säger Roger.
– Banan har funnits sedan 2007, men har utvecklats mycket under åren. Bara i år har vi lagt ned 200 000 kronor och massor av tid, bland på vår nya niohålsbana som är lite mer anpassad för nybörjare.

Discgolf är en växande folksport
– För den som vill är det en materialsport där man kan förfina både teknik och uppsättningen av diskar nästan hur mycket som helst, säger Roger Pozek.
Inte riktigt där än

Även om intresset för discgolf har exploderat i Sverige på senare tid är sporten ingen ny företeelse. I Kalifornien byggdes den första permanenta banan i anslutning till Berkeleyuniversitetet, fem år senare monterades de första versionerna av de karakteristiska korghålen upp i Pasadena, Kalifornien. Redan 1976 byggdes en bana i Stenungsund som uppgraderades med korgar 1980.
– I USA och faktiskt i Finland är detta jättestort, och det finns gott om spelare som livnär sig på detta – i Sverige är vi inte riktigt där ännu, säger Roger Pozek.

Mycket liknar golf

Vi traskar vidare från utkastet mot korgen på hål ett för att testa nästa moment. Släktskapet med Golf är tydligt. Vid varje hål finns ett angivet par – alltså det antal kast som man förväntas klara banan på. Så länge du håller dig på fairway kastar du vidare från där disken landar; du vill inte hamna out of bounds. Disken som Roger plockar fram när vi närmar oss korgen kallas för en Putter.
– Men till skillnad från golf så tar inte en runda flera timmar att genomföra. Och rent tekniskt är det nog lite lättare att komma igång med diskgolf, säger Roger.

Rassel i korgen

Torbjörn tar nya tag och testar puttern. Efter ett par kast skallrar det till i kedjorna och disken ligger på plats i korgen.
– Yes! Det här är kul. Jag får nog gå hit med brorsan och köra nån gång – bra att jag får smygträna lite först så jag kan slå honom!
– Vi i klubben träffas två gånger i veckan. Vintertid brukar det bara bli på söndagar eftersom det blir mörkt tidigt, men på sommaren brukar det vara aktivitet här varje dag, säger Roger.
– Man får gärna komma och testa hur det känns att spela med klubben en eller ett par gånger, men sen vill vi såklart helst att man blir medlem.

Säkerheten viktig

Vid utkastet på första hålet finns en tavla med karta över banorna och regler för spelet. En sak man inte får kompromissa med är säkerheten, påminner Roger.
– Inför varje kast måste man vara säker på att ingen kan träffas av disken. De är tunga och får man en på sig kan det gå ganska illa.
Tyngden och flygegenskaperna gör att diskarna kan flyga riktigt långt.
– Man kastar nästan lite nedåt – diskarna är utformade så att de lyfter om kastet utförs rätt. En amatör kan nog kasta runt 80-100 meter, proffs kan nå upp till 200 meter. Men allt över 150 meter får nog räknas till eliten.

Vad är tjusningen med sporten?

– Det är en härlig känsla när diskarna flyger! På den nivå vi spelar är det ju lite på skoj, men det finns utrymme för allvar i tävlingarna också. Det är lätt att komma igång, man kan egentligen komma långt med en disk, men för den som vill är det en materialsport där man kan både förfina både teknik och uppsättningen av diskar nästan hur mycket som helst, säger Roger Pozek.

Text & Foto: Erik@espressomedia.se

Fotnot: Möjligheten att testa Discgolf finns på flera platser i Espressos utgivningsområde. Bland annat vid Krämarebacken i Sibbhult, i Vankiva (Hässleholms Discgolfpark) och Djupadalsparken i Hässleholm samt på Prästängen i Osby.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x