Espresso – Din lokala tidning

Disciplin – vad betyder det för dig?

Varför är det så svårt att lyckas med något som man satt sig för att göra och vad är det som gör att vi vet att vi kommer att må bra om vi gör si eller så – och ändå så gör vi inte det? Vad är det som skiljer dem som misslyckas från dem som lyckas? Jo det är ju i mina ögon disciplin!

Jag har grunnat många gånger på detta, varför är det så svårt att lyckas och lättare att misslyckas?

Tänk på en person som har lyckats och fundera sedan vidare på vad är det som gör att den personen har lyckats?

Disciplin och framför allt rutiner krävs ju för att vi ska få dagen att gå, att vi passar tider, går till jobbet, tränar, osv. Har du funderat på någon gång, när du har haft disciplinen och lyckats, vad det var som gjorde att du hade disciplin den gången och slutförde det du hade tagit dig för? Det krävs ju mycket planering och fokusering innan man når sitt mål, plus en massa vilja. Min filosofi är att med tillräcklig vilja så kan vi nå våra mål om vi inte hittar en massa hinder på vägen.

När det gäller träning så är det att man ska bestämma sig, sätta av tid i sitt schema när man ska göra det, se till så att man har väskan packad om man ska åka direkt efter jobbet eller att man ska ha lagt fram kläder på morgonen till morgonpromenaden. Planera när jag ska äta mitt mellanmål för att orka träna osv, det är ju extremt lätt och hitta andra ursäkter annars och inte göra det man har planerat för i grund och botten är vi ju fortfarande stenålders människor som ska snåla på energi till nästa kamp.

Samma sak gäller nu när vi ska gå ner i vikt. Det är mycket inköpsplanering, fyllda kylskåp, mätta magar när vi går och handlar, för att vi ska undvika onödiga inköp. Vi behöver också kunskap om vilken mat som är bra för oss och vilken mat som är mindre bra. Men även att vi ska få in tiden till att motionera och må bra utan att för den skull stressa upp oss ännu mer än vad vi redan är.

Det är valen som vi gör och vad vi prioriterar som är avgörande. Behöver vi vara med överallt, hänga med i vad som händer hela tiden? Kan jag se mitt favoritprogram någon annan dag? Kan jag be om hjälp för att underlätta och få in mitt välmående, fundera över vad det  är jag faktiskt måste försaka just nu, eller kan prioritera bort, för att få tiden.

Allt vi tar på oss att göra är vi inte heller bekväma med. Men när saker och ting känns tunga och man inte är så sugen på att göra dem, brukar jag tänka på att känslan efteråt när man faktiskt har besegrat sig själv och kommit över hindret – det är den bästa känslan!

Att besegra sig själv är att besegra sin värsta fiende!

Camilla Leo-Malmberg

Hälsoutvecklare Östra Göinge kommun

Göinge Träningscenter

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x