Espresso – Din lokala tidning
Att spara är tryggt

Ditt sparande ger dig trygghet och frihet

För många förblir drömmen om att förändra sitt liv inte mer än en dröm och anledningen stavas ofta pengar. Därför pratar vi ibland inte bara om sparande utan även om frihetskapital. Med pengar på banken får du möjlighet att satsa på det du vill; extra föräldraledighet, tjänstledighet eller satsa på att byta karriär.

1. Vad är frihetskapital för dig?

Förmodligen har du stenkoll på vad du sparar till när målet är konsumtion. Samma logik kan du använda när du sparar ihop till ditt frihetskapital. Vill du kunna gå ner i arbetstid eller flytta utomlands? Fundera över vad du kan tänkas använda ditt frihetskapital till och planera sparandet utifrån det.

2. Gör en budget

Nästa steg är att ta fram en budget – när du får struktur på din ekonomi är det lättare att hålla reda på var pengarna tar vägen. Ett sätt att hålla koll är med hjälp av Månadskollen i vår app. En vanlig missuppfattning är att sparande endast är för de som tjänar mycket pengar. Så är det inte. Oavsett inkomst – se över dina utgifter och dra ner på kostnaderna för att få mer pengar till sparande.

3. Sätt undan pengar direkt

Undvik fällan att spara pengar som blir över vid månadens slut. Prioritera i stället ditt sparande och se till att du för över pengar i början på månaden. Om du precis börjat spara kan ett sparkonto vara en bra idé och vill du ha ett långsiktigt frihetskapital, kan du redan nu lägga in automatiska överföringar till ett investeringssparkonto (ISK).

4. Ge ditt konto ett eget namn

Logga in på Mina sidor och ändra namn på ditt konto till Frihetskontot eller något annat som du blir motiverad av. Det blir roligare och dessutom lättare att motstå frestelsen att ta pengar från kontot.

5. Håll koll på ditt sparande

Kom ihåg att följa utvecklingen och hålla koll på ditt sparande. Ta hjälp av Sparnavigatorn där du får en prognos över hur ditt sparande kan utvecklas över tid. Se över sparandet en gång om året. Då kan du anpassa det efter var du befinner dig i livet och hur dina sparmöjligheter ser ut. Det viktigaste är att du sparar – varje krona kan användas för din frihet i framtiden.

JOHANNA LEVIN BANKRÅDGIVARE, LF GÖINGE-KRISTIANSTAD

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x