MANIFESTATION. Det är dags att säga stopp! Föreningen Frid med säte i Östra Göinge väljer i år att satsa på att göra Orange Day den 25 november till en angelägenhet i Broby.
Med fackeltåg, manifestation och föreläsningar hoppas de på god uppslutning och bredare fokus kring ett samhällsproblem som är alldeles för stort – våld mot kvinnor
– Det är 25 år sedan nu som jag kände att jag ville bidra med något utanför jobbet, djuren och godset, minns CG Wachtmeister, pensionerad jägmästare och tidigare ägare av Wanås Gods.
– Jag kontaktade kvinnojouren Frida i Hässleholm, med en idé om att jag skulle kunna upplåta ett torp som skyddat boende, och jag blev faktiskt förvånad när jag fick nej.
– Att ha skyddade boenden på permanenta platser är en omöjlig lösning i längden. Förr eller senare kommer det ut, och de kvinnor som söker skydd hos oss är ständigt eftersökta av männen som har utsatt dem för våld, säger Lotta Otterdahl, verksamhetschef på Frida Kvinnojour i Hässleholm.
DÖDSORSAK: KVINNA
Lotta Otterdahl och C-G Wachtmeiser är båda engagerade i styrelsen och initiativtagare till Föreningen Frid.
– Föreningen är ett lokalt initiativ som verkar i östra Göinge, men behandlar en fråga som är aktuell i hela landet. Trots välgrundad statistik så kunde vi konstatera att det är väldigt lite känt om hur utbredd problematiken kring våldet mot kvinnor i nära relationer är, säger C-G Wachtmeister.
– Det är en svulst på vårt samhälle, vi har varje år i Sverige över 20 dödsfall där dödsorsaken är ”kvinna”, säger Lotta Otterdahl.
”HAR INTE BLIVIT BÄTTRE”
Lotta är sedan 2008 verksamhetschef på Frida Kvinnojour.
– Tyvärr upplever jag inte att samhället hanterar frågan på ett bättre sätt idag än när jag började – det har snarast gått åt andra hållet, menar hon. Ett område som förening Frid vill jobba med är att ta fram lösningar för att stödja kvinnor med skyddsbehov i alla de kontakter som behöver tas med myndigheter, rättsväsende, arbetsgivare och andra instanser i samhället.
– En kvinna som tar sig ur en våldsam relation är i ett väldigt utsatt läge – har man bestämt sig för att lämna så måste det ske inom två timmar, annars är sannolikheten stor att man ångrar sig. Att lägga oket av myndighetskontakter på den enskilda kvinnan är orimligt – vi behöver hitta lösningar som gör det lättare att ta steget!
VÄCKA FRÅGAN PÅ HEMMAPLAN
25 november infaller Orange Day – en dag proklamerad av FN för att uppmärksamma våld mot kvinnor i hela världen.
– Vi väljer att lyfta frågan där vi bor, för problemet finns här – hos oss. Vi har alla någon i vår närhet som lever med hot och våld, men det är ett skambelagt ämne som vi väljer att inte prata om, säger C-G Wachtmeister.
– För mig har frågan kommit närmare eftersom jag i dag har 12 barnbarn som växer upp som kvinnor. Det är upp till alla oss att sätta ner foten och våga uppmärksamma problemet i vår vardag, även om det gör oss till obekväma typer.
– De kvinnor som vi hjälper på Frida Kvinnojour kommer från andra delar av landet, eftersom man måste riva upp hela livet och flytta för att komma ifrån förövaren. Statistik från Brottsförebyggande Rådet visar att var fjärde kvinna någon gång har blivit utsatt för våld i en nära relation, och det finns ett stort mörkertal. Och bakom varje våldsbrott finns även barn som växer upp med en fruktansvärd familjehemlighet, säger Lotta.
VISA DITT STÖD I BROBY
Föreningen Frid uppmanar alla att komma till Broby under Orange Day den 25 november.
– Det blir en manifestation för att sätta fokus på frågan, med fackeltåg och föreläsningar ur olika perspektiv. Bland annat kommer en kvinna som själv har levt i en våldsam relation att berätta sin skakande historia. Vi har även god kontakt med representanter från UN Women, som vi hoppas ska finnas med bland föreläsarna.
TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE