Nordöstra Skåne har de senaste åren etablerat sig mer och mer som ett vindistrikt. Vittsjö Vingård, Fredholms Vingård och entreprenören Lars Swegen skapar historia när de bildar Sveriges första vinkooperativ i ett svinstall som de förvandlat till vinhall – i sommar står det klart.
Sedan Vittsjö Vingård, Fredholms Vingård och Lars Swegen slog sina kloka huvuden ihop 2022, har även Lejeby Vingård gjort detsamma. Det finns något både charmigt och lockande i detta vinkooperativ och entusiasmen går inte att förneka. Nu dröjer det inte länge innan spännande smaker bubblar och spritter på tungan.
EN JUNGFRUFÄRD I VINETS VÄRLD
Till skillnad från Fredholms och Vittsjö Vingård, hade Lars Swegen varken erfarenhet eller en halv tanke på att han som 82-åring skulle ge sig in i vinets värld 2022. Ombyggnationen av det gamla svinstallet är sedan dess i full gång. – Stallet har inte tjänstgjort på 50 år, vilket är synd på ett så fint stall. Idag fick vi hit fyra ton betong som ska bli restauranggolv. Allting har gått precis enligt planerna, säger Lars.
Resten av installationen i vineriet ska vara klar till sommaren inför höstens produktion i augusti/september. Förutom att grunda Sveriges första vin-kooperativ har Lars och hans kollegor även startat den ekonomiska föreningen Qvarnfors Vinodlarförening.
VÄRDEFULLA VÄNSKAPER OCH EXKLUSIVT VIN
Mike Roe från Vittsjö Vingård var precis hemma hos Lars, snart mer känt som Qvarnfors Vineri, och planterade nya plantor från Tyskland. – De ska bli Chardonnay, ett extra tillskott och en växande ambition. Detta är bara början, säger Lars. Men det är inte bara Qvarnfors som bjuder på nya bubblare att se fram emot.
– Vi ska börja tillverka mousserande vin! Det bör vara klart redan till nyår 2023-24, och snart åker vi till Flädie Vingård för produktion och att buteljera, avslöjar Mike glatt.
MUSIK FÖR GOD TILLVÄXT
Vittsjö Vingård har två vita viner sedan innan, Vittsjö Vitt och Vittsjö Vibes. För Vittsjö Vibes-plantorna spelar Mike och hans fru musik dygnet runt, årets alla dagar.
– Det blir mest barock och någon Queen-låt. Vi mår bra av musik, varför skulle växter inte göra detsamma? undrar han och tillägger:
– Det har gjorts studier i bland annat Italien som visar att musik stimulerar tillväxt och smak. Frekvensen är det viktigaste. Vissa har sagt att bladen ser större ut, men jag ser ingen skillnad. I nuläget finns Vittsjö Vingårds viner endast tillgängliga på utvalda restauranger, bland annat paret Roes egna pensionat Furuliden i Vittsjö. I den skala som verksamheten bedrivs nu satsar Mike hellre på närheten till kunderna än att hamna i hyllorna på Systembolaget.
– Det är viktigare att komma in på rätt restauranger. Vi måste göra branschen exklusiv och hjälpa vin-kollektivet framåt, förklarar han.
ÄNDRAT KLIMAT GER NYA FÖRUTSÄTTNINGAR
Trots att de svenska årstiderna erbjuder tuffare utmaningar än varmare länder, är Sveriges vinproduktion på uppsving, och norra Skåne är ett intressant område.
– Skånskt klimat lämpar sig bra för att odla vin. När temperaturen stiger i varma länder som Frankrike finns det stor risk för att det blir för varmt och att druvorna mognar för snabbt, förklarar Lars.
Han och Pär Fredholm från Fredholms Vineri, är övertygade om att Södra Sverige ligger bra till för att odla vin i framtiden. Fransmän och spanjorer har redan besökt norra Skåne för att bli inspirerade av dess lokala vinodlare.
– Pär hade nyligen besök av svenska ambassaden från Paris. De ville köpa vin att ta med sig till Frankrike, berättar Lars.
PRISBELÖNTA PRODUKTER
Det var inte förrän 2017 när Fredholms Elsa-vin vann guld i Spanien, som Pär började förstå att de hade skapat något riktigt bra.
– När jag såg vinnarmailet var jag säker på att det var ett testutskick, en guldvinst kunde omöjligen stämma. Det var inte förrän senare, när jag insåg att deadline var passerad som jag förstod att vi hade vunnit på riktigt, skrattar Pär. Sedan dess har vinsterna bara blivit fler, och det senaste guldet togs i Tyskland för bara någon månad sedan.
– Priserna hjälper hela den svenska vinproduktionen. Vi vill nyttja vår internationella framgång för att främja den svenska vinbranschen, säger Pär.
SVERIGES VINREGION HAR EN VISION
Vin-kooperativet har redan planer på hur de kan hjälpa Skånes vinodlare att bevara kontroll och kvalitet över sina egna produkter.
– Lokala vinodlare kommer att kunna hyra in sig på Qvarnfors mot en mindre kostnad. Det är viktigt att vi inte blir för stora och tappar det lokala tänket. Vi måste växa tillsammans, säger Pär, som själv har erfarenhet av att hyra in sig på ett större vineri på distans.
– Det kompromissar vinets kvalitet. Men man gör det ändå eftersom man måste ta vägen någonstans med sina druvor efter augustis skörd, förklarar Pär.
– I framtiden är det ohållbart att lämna bort druvorna till större externa vinerier. Samtidigt har inte alla Skånes vinodlare ett eget vineri, därför är det bättre att de kommer till oss, säger Lars.
På Qvarnfors kan vi inom kort se fram emot Fredholms prisbelönta Elsa-vin och en trevlig Chardonnay. Även ett mousserande vin anas i spåkulan om ett par år. Men fram till dess fokuserar Sveriges första vin-kooperativ på att utforska möjligheter, dela sin passion och ha fantastiskt kul under tiden.
– När jag går och lägger mig, undrar jag ofta vad tusan jag håller på med. Men väl ute i vingården försvinner all oro, skrattar Mike.
TEXT: HELENE@ESPRESSOMEDIA.SE